Валежите спират, но Южна България бедства

Валежите спират, но Южна България бедства
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Валежите постепенно ще спират, най-късно в североизточните райони, съобщават от НИМХ. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има над Южна България.

Там обстановката остава усложнена. Стотици къщи, дворове и земеделски земи са наводнени в Пловдивско, Старозагорско и Ямболско.

Заплашени от стихията са и селищата по поречието на Тунджа. Два от големите язовири на реката – „Копринка” и „Жребчево” се изпускат контролирано и това допълнително усложнява ситуацията. Заради прелялата Тунджа в района на село Ягода е затворен пътят Казанлък - Стара Загора, но има обходен маршрут.

В град Съединение 130 къщи са наводнени. Четири язовира в района преливат. Река Потока, която минава през града, излезе от коритото си и заля част от индустриалната зона.

Бедственото положение в община Мъглиж остава в сила. Следствие на падналите интензивни валежи през последните дни и изпускането на яз. „Копринка” на територията на община Мъглиж са нанесени значителни щети и силно е нарушен нормалния ритъм на живот на населението. Най-сериозни са пораженията в селата Ягода, Тулово, Зимница и Юлиево следствие на високото ниво на река Тунджа и покачването на подпочвените води. Наводнени са десетки дворни места, мазета и приземни етажи на къщи в изброените села някои от сградите са компрометирани. 

Общината има готовност за организиране и провеждане на евакуация на застрашени хора в засегнатите райони съвместно с ОД на МВР – Стара Загора.

 

#Мъглиж #Тунджа #Стара Загора #Съединение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"