Спешни промени на студентските бригади в САЩ?

Спешни промени на студентските бригади в САЩ?
В програмата за обмен участват най-много студенти от Русия, Бразилия, Украйна, Тайланд, Ирландия, България, Перу, Молдова и Полша. Снимка: morguefile.com
A A+ A++ A

Програмата на Държавния департамент за обмен на студенти от други страни, която им позволява да работят или да учат в САЩ, изисква незабавни сериозни промени, защото са изложени на риск от малтретиране.

Това се казва в доклад на Службата на Генералния инспектор към Министерството на правосъдието на САЩ, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Службата на Генералния инспектор на САЩ настоява обхватът на програмата, при която чуждестранни студенти могат да пътуват и работят в САЩ до четири месеца на година, да се ограничи, докато „не бъде доказано, че е обект на строг контрол“, съобщава агенцията, цитирана от БТА.

„Много от гостите са млади хора – гимназиални ученици или студенти, и тяхната безопасност и благосъстояние по време на престоя им в САЩ е от първостепенно значение“, се казва още в доклада.

Според него студентските програми се администрират лошо и се налага да бъдат преструктурирани и да бъдат прехвърлени под контрола на друг правителствен орган. Това може да е Министерството на труда.

Говорител на Генералния инспектор призна обаче в понеделник пред журналисти, че неговото ведомство не може да задължава Държавния департамент да прави промени. Това е работа на Конгреса, обясни той.

Миналата година Държавният департамент се отказа от плановете да изисква проверка чрез ФБР на пръстови отпечатъци на лицата, които приемат чуждестранни студенти, въпреки множеството оплаквания за сексуално малтретиране и физическо насилие.

Държавният департамент обяви по-рано, че планира значителни промени в програмата си за студентски бригади за чужденци, от която се възползват „безскрупулни посредници“ за намиране на работа и организирани престъпни групи в сексиндустрията.

Преди това държавният секретар Хилари Клинтън нареди да бъде направен обстоен преглед на програмата и вече бяха въведени промени.

В нея участват студенти от цял свят, като най-много са тези от Русия, Бразилия, Украйна, Тайланд, Ирландия, България, Перу, Молдова и Полша.

#Държавния департамент #САЩ #Министерството на правосъдието #обмен на студенти #Конгреса #ФБР #студентски бригади #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #Русия #Бразилия #Украйна #Тайланд #Ирландия #България #Перу #Молдова #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"