Георгиева: Да вдигнем доверието на инвеститорите

Георгиева: Да вдигнем доверието на инвеститорите
По думите и за Европа, и за България днес е време за промяна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В центъра на работа на ЕК е как Европа да бъде по-конкурентоспособна, как да има по-добра бизнес среда, да се генерират повече инвестиции, а оттам и повече работни места и по-високи доходи.

Това заяви във видеообръщение Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси на ЕС по време на форума "България и светът в развитие. Бизнес среда, финанси и инвестиции".

Тя обяви, че Европа излиза бавно и все още неуверено от най-тежката финансово-икономическа криза в условията на влошена геополитическа обстановка.

"Липсата на увереност, че най-лошото вече е зад гърба ни, задържа растежа на инвестициите и забавя възстановяването на нашите икономики", каза Георгиева. Според нея това се е отразило особено остро на страни като България, за които до преди кризата, чуждестранните инвестиции са били основен източник на растеж.

"Спадна нивото и на вътрешните инвестиции и като цяло делът на инвестициите в БВП на страната ни се сви от 33% на 22%. Икономическата активност забави темпото си през 2013 година, БВП за страната нарасна със скромните 1.1%, спрямо 6.9% през 2007 година, обобщи Георгиева.

По думите и за Европа, и за България днес е време за промяна.

"Ние трябва да вдигнем доверието на инвеститорите с капацитета на европейската икономика. В последната си прогноза, ЕК предвижда растеж от едва 1.3% за 2014 година, 1.5% за 2015 година за ЕС. Чак през 2016 година може да се очаква малко по-голям растеж от 2%", коментира Георгиева.

#Европа #Кристалина Георгиева #инвеститори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"