Загубите в бедстващите райони са за милиони левове

Загубите в бедстващите райони са за милиони левове
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„В момента не само пожарните служби работят в бедстващите райони, а цялото министерство на вътрешните работи. Моите експерти изчисляват, че ще държавата ни ще претърпи загуби за милиони левове“, категоричен е главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, във вторник. 

„Река Тунджа вече достигна ниво от 430 сантиметра. Това ниво доведе до наводняване на 20 къщи – мазета и приземни етажи. В цялата страна няма пряко застрашени и бедстващи хора. Късно снощи успяхме да възстановим електроснабдяването в населените местна на община Белоградчик. В Гълъбово ситуацията е стабилна от гледна точка на електродоставяне. Там продължава изграждането на дигата, която трябва да бъде изградена във водата и да е с височина около 6 метра. След изграждането й ще започнем да изпомпваме водата, за да можем да осигурим стабилното електрозахранване там“, обясни Николов за бедстващите райони.

„В непрекъсната връзка сме с „Язовири и каскади“ и „Напоителни системи“ предвид високите нива на язовирите. Създадена е организация за контролирано изпускане, което да не доведе до рязко повишаване на нивата на реките, въпреки че те вече са повишени. Очакваме общото количество дъжд днес над река Тунджа да е приблизително 40 литра на квадратен метър. Очакваме още малко да се повиши нивото на реката и да бъдат залети още 10-15 къщи, но няма опасност за живота на хората. Също така няколко пътни връзки ще бъдат прекъснати“, добави главният комисар.

Високите нива на река Тунджа усложниха обстановката в още една община на Ямболска област. Заради придошлите води в тунджанското село Завои изграждат диги тъй като водата залива мазета и приземни етажи на къщите. 

Усложнена продължава да бъде обстановката в община Елхово. Разливите в града продължават. В ниските части са залети дворни места и приземни етажи. Залети са и много мазета. Заради риска водата да залее електрически табла в няколко жилищни блока, периодично се спира електрозахранването, за да се изпомпва вода. Нивото на реката вече е 4, 28 см.

Залети от покаченото ниво на тека Тунджа са приземни етажи и мазета на три улици в Ямбол. Изпомпването там продължава трети ден. Ситуацията ще се нормализира, когато нивото на река Тунджа започне да спада. При Ямбол река Тунджа достига 5.20 метра, при критични 6 метра.

#Николай Николов #Тунджа #Елхово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"