Димитров: 14 години за реактора от „Белене” да заработи в „Козлодуй”

Димитров: 14 години за реактора от „Белене” да заработи в „Козлодуй”
Според бившия енергиен министър вероятно осъществяването на идеята би отнело 13-14 години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Идеята почти готовият реактор за АЕЦ „Белене“ да се премести в АЕЦ „Козлодуй“ би отнела години и очевидно няма да се случи, коментира депутатът от левицата Петър Димитров, който беше икономически и енергиен министър в предишното правителство.

По думите му най-тревожното е, че с липсата на ясна позиция за „Белене“ България рискувала да не получи подкрепата на Русия при решението за удължаването на живота на 5 и 6 реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

„Последно чух от премиера, че няма да го бъде. Че с този реактор, който той нарече „бидонче“, отиваме на този вариант: ще вземем „бидончето“ от Белене и ще го пренесем в Козлодуй“, каза Димитров в интервю за Дарик радио.

Той цитира шефа на АЕЦ „Козлодуй“, който в телевизионно интервю на въпроса колко време би отнело първата българска атомна централа да има седми реактор, първоначално е посочил между три и шест години, а след това между девет и дванадесет години.

Според бившия енергиен министър вероятно осъществяването на идеята би отнело 13-14 години.

Той допълни, че за седми реактор в Козлодуй трябва да се прави анализ на сеизмичната обстановка, нови разрешения.

„Очевидно е, че това няма да се случи“, посочи Петър Димитров.

Според него тревожното е, че през 2017 и 2019 година изтичат сроковете за експлоатация на пети и шести блок в Козлодуй.

На въпрос дали държавата не закъснява с действията си за удължаване живота на двата блока на фона на неясната съдба на АЕЦ „Белене“, Петър Димитров каза, че не знае дали има смисъл да се бърза, тъй като там при всички случаи разрешението зависи от Русия.

„Сегашните ни отношения с Русия вероятно са били такива, каквито са били по времето на турското робство. Това са политически решения, които са наложени най-вероятно от външен натиск. Кажете го на Русия, не ги разигравайте. След като разиграваш Русия, да очакваш, че тя ще бъде добронамерена към теб, мисля, че няма никакво основание. Нито за предстоящото подписване на договорите за газа, нито за блоковете в Козлодуй“, коментира той.

По думите на Петър Димитров не било сериозно да се говори, че България може да продаде почти готовия реактор за АЕЦ „Белене“.

„Ако се откажем от реактора, ще си понесем финансовите и политически негативи“, каза още той.

Според него Русия най-вероятно ще търси нов купувач за реактора, ако България се откаже.

#премиер #България #депутат #Петър димитров #БАН #изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ #Александър Николов #АЕЦ #Русия #реактор #Белене #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"