Нова система ще разпределя делата от 1 януари?

Нова система ще разпределя делата от 1 януари?
A A+ A++ A

Очаква се нова система да бъде внедрена и да разпределя делата между съдиите още от 1 януари. Това стана ясно от думите на председателя на на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров в ефира на Нова телевизия.

Повод за нововъведенията е скандалът със съдия Румяна Ченалова и обвиненията срещу нея в корупция. По-рано тази седмица френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан упрекна Ченалова в нечестна игра. В същото време името на съдията бе свързано и със случайното разпределение на делата, тъй като „случайно” на нея се разпределят много важни казуси.

"Не всички факти, които посланикът изложи, са точни по делото за търговска несъстоятелност. Бяха спестени факти. Имаме срок от една седмица да съберем информация. Ще се проведе работна среща, на която са поканени IT специалисти от много ведомства, които да кажат коя е най-добрата система, която от 1 януари да бъде внедрена”, обясни Тодоров.

Той допълни, че ВСС се ангажира до края на тази календарна година да бъде избрана нова унифицирана система.
"Целият проблем има и финансово измерение. Сегашната система е безплатна“, посочи Тодоров и изрази мнение, че във всички съдилища трябва да бъде прилагана една система за случайно разпределение на дела.

Председателят на на Етичната комисия посочи още, че във всяка сфера може да има проблеми с подобни системи и не смята, че това е била обичайна порочна практика.

"От Европа искат три неща от съдебната власт – избор на председател на ВКС, избор на главен съдебен инспектор и решаване на проблема със случайното разпределение на делата. Ще направим всичко възможно да има избор на председател на ВКС до края на януари. Изборът на инспектор обаче е в полето на Народното събрание. Такъв трябваше да има още през януари 2013 г. Това не е наша задача и отговорност”, обясни още Тодоров.

#ДЕЛА #Тодоров #Ясен Тодоров #ВСС #Ксавие дьо Кабан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници