Шеф на АЕЦ: Реакторът от „Белене” може да заработи в „Козлодуй”

Шеф на АЕЦ: Реакторът от „Белене” може да заработи в „Козлодуй”
Според Николов малко е вероятно руската страна да свърже евентуален отказ от АЕЦ „Белене“ с проблеми при удължаване живота на блоковете в „Козлодуй“. Снимка: kozloduy-bg.info
A A+ A++ A

Произведеният реактор за АЕЦ „Белене“ може да заработи в „Козлодуй“, въпросът е за колко време може да стане това, заяви изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов.

„Идеята за изграждане на нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ не е нова. Възможно е изграждането на нов блок на „Козлодуй“, използвайки вече готовия реактор. Въпросът е колко време ще отнеме“, коментира той във вторник сутринта по БНТ.

„Има определени две площадки на Козлодуй, две работоспособни площадки, на които има възможност за изграждане на нова ядрена мощност. Трябва да се вземе решение от Министерския съвет и да се направят нови сеизмични анализи. Също е необходима оценка за въздействието на околната среда“, каза още Николов.

Според него трябват между 3 и 5-6 години. А между 9 и 12 години са необходими да се получи енергия от новия реактор.

Решение за удължаване живота на 5 блок на централата трябва да се вземе до есента на 2017 година и за 6 блок до есента на 2019 г., уточни изпълнителният директор.

„Предстои подписване на договор за аналитична част с руските фирми за следващите 18 месеца и ще останат 4 години за изпълнение на предписанията. Няма как един руски блок да му бъде удължен ресурсът и да не зависи от руската страна“, посочи Николов.

Според него обаче малко е вероятно руската страна да свърже евентуален отказ от АЕЦ „Белене“ с проблеми при удължаване живота на блоковете в „Козлодуй“.

Колкото за проблема с подгревателите в централата, такъв не съществува, металът е надежден, каза той.

Въпреки това обаче е сключен договор с БАН за изследване на качествата му, заяви Александър Николов.

#БАН #изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ #Александър Николов #АЕЦ #Русия #реактор #Белене #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"