Президентският вот в Гърция - два месеца по-рано от предвиденото

Президентският вот в Гърция - два месеца по-рано от предвиденото
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Първият тур на на президентските избори ще бъде изтеглен два месеца по-рано от предвиденото. Правителството реши той да е на 17 декември. По план те трябваше да се състоят на 15 февруари 2015 г.

Решението е пряко свързано с намерението на кредиторите на Гърция да удължат финансовата помощ за страната с два месеца. Целта на кабинета е да бъде избегната политическа несигурност.

Основната опозиционна партия в Гърция - радикалната левица "Сириза", приветства решението на кабинета.

Евентуален провал на президентските избори, които протичат в три тура, ще доведе до предсрочни парламентарни избори. Кабинетът на премиера Андонис Самарас се намира под силен обществен натиск, след като тази седмица обяви нови мерки за икономии при представянето на бюджета на страната за следващата година.

В понеделник със 155 гласа "за" и 134 "против" Гърция одобри определеният като "балансиран" бюджет на консервативното правителство на Андонис Самарас. Той не отговаря изцяло на изискванията на еврозоната за икономическото възстановяване на Гърция, но същевременно представя нови мерки за икономии.

Жителите на Атина обаче не бяха във възторг от предложените мерки за икономии, като определиха бюджета като трагичен.

Ако коалицията на Самарас не спечели достатъчно подкрепа на президентските избори, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, които ще дадат шанс на власт да дойде опозиционната партия "Сириза", която е против мерките за икономии.

#Гърция #Андонис Самарас #бюджет #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"