Пострадали полицаи след бурни протести в Калифорния

Пострадали полицаи след бурни протести в Калифорния
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Двама полицаи са пострадали в събота вечерта в Бъркли, Калифорния, при бурен протест. Насилието е ескалирано и се е стигнало до чупене на недвижимо имущество и хвърляне на камъни по силите на реда, които са отговорили със сълзотворен газ, съобщиха местните власти, предаде АП.

Говорителят на полицията в Бъркли заяви, че няколко полицаи са били нападнати, но само двама са пострадали. Един от пострадалите има леки наранявания, а другият е приет в болница с извадено рамо, след като е бил ударен с чувал с пясък.

Демонстрацията във връзка с убийството на невъоръжени чернокожи от полицаи в Мисури и Ню Йорк първоначално започна мирно, но впоследствие протестиращите започнаха да замерят силите на реда с камъни, бутилки и тръби.

Говорителят поясни, че полицаите са били принудени да разпръснат тълпата със сълзотворен газ.

Полицията не разкрива информация за арестувани или пострадали демонстранти.

Големи протести се проведоха в Ню Йорк през последните дни, където стотици бяха арестувани за нарушаване на обществения ред. Те бяха във връзка с решение на Голямото жури в щата Ню Йорк да не повдигне обвинения срещу полицая Даниъл Панталео. 43-годишният Ерик Гарнър, баща на 6 деца, е бил задържан през юли за продажба на цигари без бандерол. Панталео му е приложил задушаваща хватка, която е причинила смъртта му. Той е страдал от астма и последните му думи били "Не мога да дишам". Протестиращите носеха плакати с тези думи на демонстрациите в големите американски градове.

През последните седмици се проведоха редица демонстрации в десетки американски градове. Протестиращите обвиняват полицията в расизъм заради няколко случая на убити чернокожи и оневиняване на замесените полицаи в съда.

#Калифорния #протести #Ню Йорк #Мисури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници