Гърция на бунт заради застрелян младеж

Гърция на бунт заради застрелян младеж
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

На 6 декември 2008 година полицай застреля 15-годишния Алексис Григоропулос и днес над 10 000 души излязоха по улиците на Атина и Солун, за да почетат паметта му. Протестиращите изразиха и солидарността си с негов приятел, който обяви гладна стачка в затвора преди близо месец.

В събота следобед 4000 души се включиха в шествие в центъра на гръцката столица. Те издигнаха плакати с надпис "Пламъкът от декември не е угаснал" и "Борба с антисоциалната политика и репресиите". Друго събиране е планирано вечерта.

В Солун бунтът на 6000 души беше белязан от инциденти със силите на реда, които използваха сълзотворен газ. Инциденти имаше и в западния град Патра. "Победа на борбата на Никос Романос", "Солидарност с обявилите гладна стачка", пишеше на други плакати от шествието, съставено главно от младежи. 

Припомняме, че напрежението ескалира от мобилизацията в подкрепа на 21-годишния анархист Никос Романос, който се намира в затвора за грабеж. Той обяви гладна стачка преди 27 дни с искане да бъде зачетено правото му да се обучава извън затвора. Никос бил приятел на Алексис Григоропулос и присъствал в деня на смъртта му.

#Гърция #Атина #Солун #протест #шествие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници