И НАТО обмисля мониторинг на България

И НАТО обмисля мониторинг на България
Възможно е алиансът на 6 месеца или една година да проверява какви пари се отделят за модернизация и как се използват. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въвеждане на мониторингов механизъм, какъвто до момента не съществува като практика в НАТО, се обмисля в централата му в Брюксел по отношение на България, пише в днешния си брой в. "Сега". 

Става въпрос за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват, посочва изданието, позовавайки се на високопоставени източници от алианса.

Целта е София да спре да се размотава и да постигне възможно най-скоро оперативна съвместимост с останалите войски. Европейската комисия прави сходно наблюдение на правосъдието и вътрешния ред в България вече седма година, но то не дава резултат.

Въвеждането на мониторинга се налага, след като армията тотално се провали в модернизацията и постигането на оперативна съвместимост с другите страни. Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители, изостава в модернизацията на радарите, военните летища и бронираната техника. В същото време бюджетът за следващата година показва, че управляващите засега ще отложат изпълнението на "План 2020", който предвижда увеличаване на парите за отбрана до 2% от БВП през следващите 6 години. В плана са предвидени и най-належащите проекти за модернизация.

Информацията за обмисления механизъм беше потвърдена и от външния министър Даниел Митов. Той присъства на срещата на външните министри на НАТО в началото на седмицата. Той обясни, че е възможно алиансът на 6 месеца или една година да проверява какви пари се отделят за модернизация и как се използват.

Дипломат №1 намекна и за промяна във вижданията как ще се увеличава бюджетът за отбрана. 

#НАТО #мониторинг #България #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »