ЕС изолира Русия от среща за "Южен поток"

ЕС изолира Русия от среща за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руските власти не са получили официална покана за срещата на министрите на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), относно реализацията на проекта „Южен поток”.

Събитието е насрочено за 9 декември в Брюксел

„Ясно е че, министрите на страните-членки на проекта „Южен поток” трябва да планират нататъшното развитие на своята позиция и вероятно този въпрос ще бъде обсъждан в Брюксел”, обясни източник, пожелал анонимност.

По-рано стана известно, че ЕС и България ще решават съвместно въпросите, свързани с прекратяването на строителството на газопровода.

Спирането на „Южен поток“ от Русия показа, че

България няма никакъв контрол върху проекта

коментира пред „Фокус“ Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията. По думите му включването на страната ни към проекта е донесло страшно много рискове и фактът, че една страна може да го прекрати без да се консултира с другите участници го доказва.

Според Стефанов е абсолютно необяснимо защо българските правителства задължаваха България и вкарваха стотици милиони в проекта.

„Сега могат да бъдат попитани всички министри, които са задължили страната с проектната компания - бяха внесени тръби, раздадени земи и разрешения за строеж. Защо точно за този проект бяха

отделени стотици милиони при условие, че България не контролира нито един от компонентите му

нито контролира доставката на газ, нито потреблението, както и правилата, по които се регулира тръбата. Нямаме и инженерното знание и компаниите, които могат да строят подобни проекти“, каза Руслан Стефанов.

По думите му оттук нататък важен е въпросът дали България ще предприеме някакви стъпки да прибере средствата, които беше заделила в проектната компания за строежа на „Южен поток“. Според експерта за страната ще е много трудно да излезе от проекта.

#Южен поток #Брюксел #Европейския съюз #ЕС #Русия #Руслан Стефанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници