В Кърджали ще строят най-голямата джамия в България

В Кърджали ще строят най-голямата джамия в България
През последните години в Златоград се строи огромна джамия, която според жителите на града се изгражда със средства от друго място, защото местните нямали пари за подобен строеж. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Кърджали предстои строежът на джамия, която се очаква да бъде най-голямата в България.

Джамията ще бъде с две минарета и площ от 1400 кв.м; ще побира 1500 богомолци, предаде bgvesti - Кърджали.

Проектът за турския храм е изготвен в южната ни съседка и след това е подарен на джамийското настоятелство в българския град. Очаква се строежът да започне до края на април.

Това ще бъде втората джамия в областния град, чието строителство се обсъжда отпреди 7 години, но беше посрещнато с много противоречиви реакции, главно от собствениците на имотите, чиято земя ще се използва за строежа.

През 2007 на протест срещу джамията се надигнаха и от „Атака“, като агитираха ромите също да протестират. Местните роми се опасяват, че ще бъдат пропъдени от паянтовите им жилища заради строежа.

Турското население в Кърджали вече 5 години чака храмът им да бъде построен. По думите на районния мюфтия - Бейхан Мехмед, за кърджалии ще бъде добре, ако първата копка на джамията съвпадне със значимо за християните събитие.

#Кърджали #джамия #храм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"