Жан-Клод Юнкер: България е готова за Шенген

Жан-Клод Юнкер: България е готова за Шенген
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство, каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер след среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел. По думите му европейците трябва да бъдат запознати с нашата подготовка.

Много държа на България, ще направя всичко, за да намери България своето място в Европа, заяви още Юнкер.

Според  Борисов България отдавна била готова за Шенген. Надявам се да не се обвързва механизма за наблюдение и вътрешни работи с нашата готовност да влезем в Шенгенската система, добави той. Ние сме абсолютно надежден партньор, заяви още българският министър-председател.

Приемането на страната ни в Шенген се бави още от 2010 г., въпреки че София е изпълнила техническите критерии за това. Но на влизането на България в зоната за свободно движение последователно се противопоставяха водещи европейски страни, сред които Холандия, Франция, Финландия и др. Те посочваха като мотив високите равнища на корупция в страната ни. Постепенно, влизането в Шенген беше обвързано с напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, където действа съответния механизъм за наблюдение.

#Жан-Клод Юнкер #Шенген #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници