Решено е: Данък "Лихва" остава 8 процента

Решено е: Данък "Лихва" остава 8 процента
Менда Стоянова, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание прие окончателно на второ четене данъкът върху лихвите по депозитите да остане 8 процента.  Мнозинството в пленарна зала не подкрепи идеята на ГЕРБ данъкът да се върне до предишния му размер от 10 на сто, както той бе въведен от Симеон Дянков.

За връщането на размера на данъка до 10 на сто гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и един независим, като то събра общо 77 гласа "За". Против бяха общо 95 депутати от всички останали парламентарни групи, а четирима депутати се въздържаха.

Предложението бе отхвърлено и в бюджетната комисия преди дни. Тази поправка на ГЕРБ бе включена в преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъка върху добавената стойност.

Според вносителя на предложението Менда Стоянова доходите от лихви по депозитите са доходи като всички останали. Тя даде пример, че когато си спестил пари, върху които си платил данъци, но закупиш и го дадеш под наем, то доходите от този наем също се облагат. Това е идеята и на облагането на доходите от лихви по депозитите, увери Стоянова.

Таско Ерменков от БСП обяви, че 80 на сто от влоговете са до 1000 лева и това са пари, които хората внасят за погребения и за учебници на децата си. "Това са пари за черни дни", каза той и бе категорично против твърдението на Стоянова, че депозита в банка е равен на стопанска дейност. Облагането е върху стопанска дейност и върху данъка върху общия доход.

#данък #Народното събрание #Менда Стоянова #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »