САЩ инвестират 700 000 долара за реставрация на църква в Несебър

САЩ инвестират 700 000 долара за реставрация на църква в Несебър
Снимка: Пламен Иванов
A A+ A++ A

Държавният департамент на САЩ предоставя 700 000 долара за консервацията и реставрацията на средновековната църква "Св. Йоан Алитургетос" в Несебър. Субсидията се отпуска от Посланическия фонд за опазване на културното наследство, съобщиха от посолството на САЩ.

Църквата, която датира от 14-и в., е разположена в старинния град на Несебър, вписан в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Със средствата ще бъде стабилизирана конструкцията на църквата, за да се предотврати по-нататъшното й разрушаване, както и уникалните средновековни пластични декорации и архитектурни елементи. Ще бъде осигурен и по-лесен и безопасен достъп до паметника.

От 2002 г. насам фондът е финансирал с над 900 000 долара две християнски гробници от края на 4-и век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей, тракийската гробница от 4-и век преди Христа в могилата Крън II в Долината на тракийските царе, Куршум джамия в Силистра и др.

Посланическият фонд е създаден от правителството на САЩ през 2000 г. Отпуска субсидии за опазването на недвижимото културно наследство, културни обекти и колекции, както и музика, танц и езици, в над 130 страни по целия свят.

 

#църква #Несебър #реставрация #консервация #посолство #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници