Цацаров е в Брюксел, опипва почвата за доклада

Цацаров е в Брюксел, опипва почвата за доклада
A A+ A++ A

За доклада на ЕК

Докладът трябва да е стимул за позитивни промени. Докладът не трябва да бъде плашилото на опозицията срещу управляващите, на управляващите срещу опозицията, защото преди това тя е управлявала. Или на едни сили в съдебната система, които казват "ние сме прогресът, а вие сте регресът. Вижте какъв лош доклад". Той е за всички ни. Дайте да не говорим за силно позитивен, силно критичен. Очаквам да е обективен. Знаем ли всички каква е действителността у нас? Знаем. Докладът ще бъде снимка на тази действителност. И до известна степен съществувалата политическа нестабилност, тя ще даде отражение върху всичко това. Всеки трябва да поеме своя дял. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

За подкрепата на съдебната реформа

Трудно бих сменил една или друга позиция заради една или друга оценка –  независимо от това колко авторитетна е тя. Не бих казал също, че съм променил като цяло позиция. Това, което диктува подкрепата на прокуратурата за предложената стратегия за съдебна реформа, не е нито конюнктурата, нито задаващият се доклад, който придобива все повече политически, отколкото практически ефект. Основната причина е разумът. Това според мен е разумната позиция към една, според мен, модерна прокуратура. По-модерната прокуратура трябва да е работеща прокуратура. 

Нямам никакъв ултиматум от Брюксел. Ние правим нещо позитивно и аз съм привърженик на мисленето, което има тактически подход, а не чак толкова стратегически.

За Христо Бисеров и делото за КТБ

Делото за Христо Бисеров зависи от осъществяването на международна правна помощ и делото няма да приключи потънало в забвение. Случаят "Христо Бисеров" трябва да завърши в съда и то в непродължително време. По отношение на сагата "КТБ" не мога да говоря за непродължително време. Но ако се водим по примера на досегашните т.нар. "банкови дела", означава, че се водим по един безкрайно лош пример. ние не можем да си позволим разследването "КТБ" да се проточи с години. Цацаров няма реалистична прогноза кога Цветан Василев ще бъде върнат в България: Ако трябва да боравя с прогнози, то се старая те да бъдат реалистични. Трябва да вляза в начина на процедиране на сръбския съд и на сръбската държава, от които по-нататъшната процедура зависи. Съвсем отговорно твърдя, че сме изпълнили всички изисквания на международната правна помощ. От там насетне нещата са в ръцете на съд – и то не български. 

#Цацаров #главен прокурор #Брюксел #Христо Бисеров #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"