Шофьорските курсове поскъпват с 15%

Шофьорските курсове поскъпват с 15%
Цената на шофьорски курсове да се вдигне с поне 10–15% процента от лятото, поискаха от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Цената на шофьорските курсове да се вдигне с поне 10-15% процента от лятото, поискаха от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според асоциацията това се налагало заради поскъпването на горивата и поддръжката на учебните коли, предаде bTV.

Ако сега курсът средно е 600 лв., след няколко месеца ще стане 750 и 800. И още от исканията на инструкторите - шофьорска книжка да се взема след завършен 10. клас, а не както досега след осми. Това обаче може да се случи едва след като влезе в сила и новият Закон за предучилищното и училищното възпитание.

Хората в автомобилния бранш смятат, че така ще намалее смъртността по пътищата. Една от причините за тежките инциденти сега според тях е, че много от шофьорите са необразовани.

Нивото на контролните органи не е достатъчно високо - обвинението хвърлиха от Асоциацията за квалификация на автомобилистите и посочиха, че трябва да се работи и по квалификацията на пътните полицаи. Често те не познават закона и не могат да преценят кое е нарушение, твърдят от асоциацията.

„Лично аз се натъквам често на непознаване на елементарни неща от Закона за движение по пътищата.Тези, които са на пътя, също трябва да минават на обучение, но не секретно. Сега някъде се прави обучение, някой прави изпит, а как се проверяват резултатите, не е ясно. Ножът и за хляба, и за сиренето е в едни и същи ръце“, коментира председателят на асоциацията Красимир Георгиев.

Заради непознаването на закона и удобното тълкуване се стигало и до съвсем необосновани глоби. Конкретни примери обаче не бяха дадени.

Христо Христов, който обучава курсисти от 1993 година, признава, че най-лесно спори с правилника в ръка. И според него униформените не са запознати със закона достатъчно. От КАТ отказаха да отговорят на обвиненията на асоциацията.

И още едно предложение на инструкторите като превантивна мярка срещу жертвите по пътя - камерите в учебните коли, които се ползват по време на изпит, да следят и за нарушителите по софийските улици.

Предложението било направено устно към ДАИ и МВР, но засега резултат няма.

#шофьорска книжка #курс #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »