Саудитците: 60 долара за барел петрол

Саудитците: 60 долара за барел петрол
Принцът на Саудитска Арабия /ляво/ Салман бин Абдулазиз на срещата на Г20 в Бризбейн. Снимка ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-ниското ниво от 4 години, най-ниското от 5 години – кой е следващият рекорд, който ще счупи петролът? Не толкова много, вярват в Саудитска Арабия. Най-големият производител в рамките на картела ОПЕК счита, че свободното падане скоро ще спре, пише "Wall Street Journal". Страните от Персийския залив нямали конкретна ценова цел, но „ако цените продължат да падат под границата от 60 долара за барел, то това няма да продължи дълго“, цитира вестникът представител на страните от Залива.

През последните месеци цените на петрола падат постоянно, което се дължи на слабата световна икономика и шистовия бум в САЩ. В понеделник цената се срина до нивата от времето на световната финансова криза през 2009 г. Причина за последното голямо падане беше и решението на ОПЕК да не намалява добиваните количества.

Междувременно цената се постабилизира. Един барел /159 литра/ сорт Брент /Северно море/ струваше всряда вечер 70,18 долара, т.е. 36 цента по-малко в сравнение с вторник. Един барел от американския сорт WTI поскъпна с 38 цента до 67,26 долара.

Абсолютният рекорд за цената на петрола беше поставен през 2008 г., когато барелът достигна 140 долара, а много експерти очакваха поскъпване до 200 долара. Днешното развитие на цените показва, колко малко вероятно е това да се случи.

Преди около месец представители на ОПЕК говореха за ниво от 70 долара, при което паниката сред страните членки ще вземе връх и те ще вземат мерки за коригиране на цената. Сега обаче става ясно, че саудитците, а също и други страни производителки, могат да преживеят и цена от 60 долара за барел. Саудитските шейхове били склонни на такава цена, за да наказват кръвния враг Иран. 70% от бюджета на Иран зависят от износа на петрол. Саудитска Арабия от своя страна може да си позволи дъмпинга при черното злато. Страната разполага с финансови резерви от порядъка на 735 милиарда долара.

#Саудитска Арабия #ОПЕК #петрол #черното злато #нефт #Иран #барел #долара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »