Кабинетите на България и Турция за пръв път ще заседават заедно

Кабинетите на България и Турция за пръв път ще заседават заедно
Реджеп Ердоган и Бойко Борисов по време на посещението на Борисов в Анкара през януари 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Анкара във вторник, 20 март, ще се проведе съвместно заседание на правителствата на Република България и Република Турция.

Българската делегация ще бъде в състав: Бойко Борисов, министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, Тотю Младенов, Вежди Рашидов, Нона Караджова и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е номиниран за министър, съобщиха от пресслужбата на правителството.

В програмата на посещението е предвидено делегацията да присъства на церемония по полагане на венец в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк.

След това министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с турския президент Абдуллах Гюл в Президентския дворец „Чанкая".

По-късно през деня българската делегация ще бъде официално посрещната с военни почести от турския министър-председател Реджеп Ердоган.

Двамата премиери ще проведат разговор, след което ще се състои пленарно заседание между двете правителства. Предвижда се официална вечеря в чест на българската делегация.

Официална информация за дневния ред на съвместното заседание няма, но може да се предполага, че акцент в него ще са общите инфраструктурни проекти на двете държави, осигуряващи транспортната връзка между Европа и Азия и изграждането на газовата връзка между България и Турция. Вероятно ще се обсъжда и проектът "Набуко".

Турският "Хюриет" писа вчера, че България иска да сключи сделка с Турция за изграждането на малък тръбопровод за свързването на газопреносните системи на двете страни, като алтернатива на природния газ от Русия, от който балканската държава в момента е зависима.

Проектът, който ЕС е готов да финансира, е замислен да доставя азербайджански газ до България при извънредни случаи. Вестникът припомня, че България вече е постигнала предварително споразумение с Баку за поне един милиард кубични метра газ годишно.

Министерският съвет миналата седмица одобри проекта на междуправителствен меморандум на България и Турция за взаимно създаване на културни центрове. Предвижда се българският да бъде в Истанбул, а турският – в София, съобщиха от правителствената информационна служба.

Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните.

Съвместни заседания министрите от кабинета "Борисов" са провеждали със своите колеги от правителствата на Румъния и Гърция.

#Турция #България #правителства #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »