Синдикатите "на нож" с бизнеса заради бюджет 2015

Синдикатите "на нож" с бизнеса заради бюджет 2015
Васил Велев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикатите посрещнаха враждебно предложението пред депутатите от бюджетната комисия на Асоциацията на индустриалния капитал в България да се въведе диференцирана минимална работна заплата в различните сектори.

„Минималната заплата в един сектор може да е 500-600 лева, но в други дейности, където средната заплата е толкова, минималната също ще стане по-ниска”, предложи председателят на АИКБ Васил Велев. Асоциацията подкрепя и намаляването на разходите в държавната администрация, както и размразяването на пенсионната реформа и смята, че възрастта при жените може да нараства с по-голяма стъпка от 6 месеца до изравняването на възрастта при мъжете - 65 години, каквато по думите му е препоръката на Европейската комисия. 

Остават нерешени някои въпроси, призна Велев. Той обяви, че може да се направи по-смела стъпка в посока на бюджетния дефицит, като от АИКБ имат по-оптимистична прогноза от заложените 3% за 2015, но тя може да се осъществи при стабилност и бързо разрешаване на кризата в Украйна.

Работодателите са против запазването на първите три болнични, които се заплащат от работодателя. Другата мярка, която АИКБ не подкрепя е административното увеличаване на максималните осигурителни доходи.

От своя страна синдикатите бяха абсолютно против повечето предложени от бизнеса мерки и дори обещаха протести по някои от тях.  Подкрепяме намерението за повишаване на минималната работа заплата, макар да искаме по-високо увеличение, каза Николай Ненков от КНСБ. Синдикатите подкрепят и увеличаването на максималния осигурителен доход и ръста на минималните осигурителни прагове.

„Липсват мерки за растеж на икономиката, още повече липсват мерки за ръст на потреблението чрез увеличаване на доходите. Очертават се механични съкращения - някъде трябва да има такива, но не трябва да се пипат приходните администрации и структурите, които се занимават с пряко обслужване на гражданите”, обяви Ненков.

Той добави, че липсват мерки за преодоляване на дефлацията. "Посочено е, че от отрицателна дефлация -1,5% отиваме на инфлация 0,1%, но от доклада не личи как ще стане това", предупреди той.

Ненков добави и че от КНСБ тези дни ще протестират срещу нарастването на възрастта за пенсиониране за трета категория работници.

#Васил Велев #Николай Ненков #КНСБ #бизнес #заплата #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"