Две комисии приеха проектобюджета за 2015 година

Две комисии приеха проектобюджета за 2015 година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектобюджет 2015 г. беше приет в сряда на съвместното заседание на две комисии в парламента - икономическа и енергийна. На заседанието присъстваха енергийният министър Теменужка Петкова, икономическият министър Божидар Лукарски, както и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Разработването на фискалната политика за 2015 г. е било предизвикателство заради късната актуализация на бюджет 2014, съобщи заместник-министърът на финансите Карина Караиванова. Приоритетите в новия бюджет са: провеждане на политика за финансова стабилност и постепенна финансова консолидация, ефективно усвояване на еврофопейските фондове.

Рамката на бюджет 2015 г. е изготвена на база консервативна прогноза, в която са включени всички макроикономически показатели, реалистична оценка на приходите. Фискалните цели на правителството съответстват на изведената като приоритет политиката за гарантиране на финансова стабилност и постепенна финансова консолидация.

Предприети са мерки за ограничаване на бюджетния дефицит. Предвижда се през 2015 г. да се поеме нов държавен дълг от 8,1 млрд. лева. Дълговете ще нараснат до почти 30% от БВП. В средносрочен период е планирано ежегодно намаление на дефицита със стъпка от 0,5 на сто, съответно в размер на 3% от БВП за 2015 г.

"Това е бюджет без никакви цели", такава е оценката на депутата от БСП Жельо Бойчев. Социалистът не приема, че финансовата консолидацията може да бъде цел. Той изрази несъгласие с подхода на формиране на приходната част на бюджета, акцентирайки върху липсата на социална ангажираност в него. "Не подкрепяме философията, върху която е изграден бюджетът", обяви той.

Йордан Цонев от ДПС поздрави кабинета, че е успял да се справи и да състави един "прибран" бюджет за кратко време. Най-голямото достойнство на този бюджет е, че се опитва да постигне финансова консолидация, изтъкна Цонев. Въпреки това той отправи критики, като по думите му в бюджета има доста макроикономически несъответствия.

ДПС няма да подкрепи този бюджет по тези съображения.

БСП пък няма да подкрепи бюджетите на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване и Държавния бюджет за 2015 година поне по шест причини, обяви червеният депутат Корнелия Нинова по време на дебатите по трите бюджета в съвместно заседание на три парламентарни комисии.

"С предлагания бюджет постигате два ефекта - социален и икономически. Натоварвате финансово и данъчното слаби групи граждани - земеделци, майки, хората с най-ниски доходи, пенсионери и хора в предпенсионна възраст. Очаквате те да ви напълнят бюджета. Като не залагате политика за увеличаване на не доходите блокирате възможността за увеличаване на потреблението", подчерта тя.

#комисия #БВП #бюджет #ДПС #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"