Бившият енергиен министър: Отрязаха ни от "Южен поток" заради писмо на Щонов до шефа на „Газпром”

Бившият енергиен министър: Отрязаха ни от "Южен поток" заради писмо на Щонов до шефа на „Газпром”
Драгомир Стойнев, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от кабинета „Орешарски” каза в студиото на Би Ти Ви, че наследникът му от служебния кабинет Васил Щонов е изпратил писмо до шефа на „Газпром” Алексей Милер и това писмо се сочи от руската страна като причина за спирането на проекта "Южен поток".

Според Стойнев „Южен поток” е важен геостратегически проект и е щял да гарантира енергийната сигурност на страната. Само от дивидентите България е можела да получи 2,7 млрд. лв. Според договорите, подписани от правителството „Орешарски”, било предвидено 20 на сто от дивидентите да отиват за Българския енергиен холдинг (БЕХ), а 80 на сто от тях щели да отиват за покриване на заема.

Според него никой от политиците не се сеща за „Булгартрансгаз”, чиято работа ще бъде затруднена, докато „Турция получава много силен коз”. Депутатът подчерта, че досегашната газопреносна мрежа ще стане излишна, повечето служители на държавната фирма ще бъдат съкратени, а страната ще загуби приходи от 120 млн. долара годишно.

Правителството трябва да бъде подкрепено в разговорите с Брюксел и Русия: „Няма нищо страшно да се отстоява национална позиция”, каза Стойнев. Той заяви, че това е правел, докато е бил министър.

„Предстои сложна зима заради конфликта в Украйна и няма нищо по-хубаво от това да имаме сигурни доставки”, добави още Стойнев. 

#Българския енергиен холдинг #БЕХ #Газпром #Драгомир Стойнев #Южен поток #газ #Русия #Булгартрансгаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"