Митов: България е суверенна държава, институциите решават кое е добро за нея

Митов: България е суверенна държава, институциите решават кое е добро за нея
"Отказът от реализиране на проекта "Южен Поток" в рамките на ЕС, е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС", заяви министърът на външните работи Даниел Митов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод намеренията на Русия да прекрати проекта "Южен поток" и обвиненията на Владимир Путин, че България не е суверенна държава.

Митов допълни, че заедно с това, страната ни е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила.

"Отказът от реализиране на проекта "Южен Поток" в рамките на ЕС, е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС", заяви Митов.

Той обяви, че решението на България да изисква достъп до тръбата на "Южен поток" за други доставчици е взето от българските власти, защото защитава българските интереси, предаде "Фокус".

"Приемаме едностранното решение на Руската федерация, изразено от президента Владимир Путин за преустановяване на проекта „Южен поток” и същото време изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали", каза министър Митов.

По думите му за да бъде реализирано подобно политическо намерение на практика трябва междудържавното споразумение между България и Русия за изграждане на газопровода да бъде денонсирано, както и руските акционерите в българо-руското дружество „Южен поток” да предприемат действия за неговото закриване.

#Даниел Митов #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници