БСП: ЕК не работеше в интерес на страните, през които преминава "Южен поток"

БСП: ЕК не работеше в интерес на страните, през които преминава "Южен поток"
БСП даде днес пресконференция. На снимката: Михаил Миков, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) не работеше в интерес на българските граждани, на гражданите от страните, през които преминава проектът "Южен поток", каза председателят на БСП Михаил Миков.

Според Янаки Стоилов че най-голямата опасност е, че с това, което става

България се превръща в сива зона на Европа

Той отбеляза, че има и "политически принос" за това, пред които сме изправени: "Разбира се, президентът винаги е бил флагман на тази антинационална политика последователно, за което той сигурно има от къде да бъде поздравен. За съжаление, ГЕРБ, когато бяха в опозиция, подпомагаха процеса за блокирането на проекта, а предишният министър-председател Пламен Орешарски не успя да устои на комбинирания натиск от САЩ и предишния състав от ЕК".

На въпрос за това каква в конкретната вина на правителството на Орешарски за Южен поток, Миков каза, че "тръгне ли да се говори за вина, след като отиде каруцата в реката, въпросът с вината се превръща само в елемент от осигуряване на публикации в медиите. Загубите на българските граждани, загубите на икономическа и социална перспектива е по-големият въпрос". Според него сигурно ще има обсъждане на вината в следващи периоди. "Нека да се опитаме на този етап да не отписваме този проект, добави още Миков.

Драгомир Стойнев каза, че в качеството му на министър, за тези година и два месеца

почти никога руските партньори не са говорили за заобикаляне на България

"За нас е изключително важно да научим, затова и искаме министър-председателя да даде информация какво се е случвало през тези 4 месеца", каза бившият енергиен министър. Той посочи, че ако се тръгне да се търси вина, може да се стигне и до тройната коалиция как е формулирано междуправителственото споразумение как е направена проектната компания.

"Не, тук трябва да погледнем напред, стига с това делене на фили, фоби, проруски, антируски. Тук става въпрос за българския национален интерес", заяви Стойнев. Той посочи отново това, което според него може да се случи с "Булгартрансгаз", която според него е заплашена от съществуване. "Затова е важно да бъдем спокойни и да се предприемат нужни действия както на европейско ниво, така и нашите руски партньори", заяви той.

Михаил Миков припомни и "онова изявление, което противоречеше на законите, защото сега чувам, че някои политици говорят за правова държава и за законност – онова изявление на министър-председателя, че е разпоредил спиране на проекта".

"Не може такова изявление да се прави в правова държава, то беше

един твърде лош сигнал за податливостта на България към външен натиск

Спомняте си и измисленото обвинение към България по отношение на начина на провеждане на процедурите извън закона за обществените поръчки. Само че е ясно, че компанията е 50 на 50 и тя не попада в тези регулации, нито на европейската директива, нито на българския закон за обществените поръчки, който във висока степен е в съответствие с европейското законодателство. Ето за това говорим", каза Миков.

Лидерът на БСП обяви, че при конструктивно отношение от страна на Бойко Борисов и МС в парламента, БСП ще подкрепи позиция, която е национално-отговорна и необходима за България по "Южен поток". Ние вложихме достатъчно усилия за реализацията на този проект, каза Миков.

Според БСП за тези 4 месеца служебното правителство трябваше да си свърши работа. Вместо това служебното правителство предприе действия по блокиране на тръжните процедури, включително и чрез разпореждане на министър Васил Щонов.

#БСП #Миков #Михаил Миков #Южен поток #Драгомир Стойнев #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"