Подариха на Борисов частица от мощите на св. Климент Охридски

Подариха на Борисов частица от мощите на св. Климент Охридски
Министърът на културата Вежди Рашидов присъства на церемонията по приемането на мощите на св. Климент Охридски в Националния исторически музей. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Величкият епископ Сионий дари частица от мощите на св. Климент Охридски на премиера Бойко Борисов.

Тъй като министър-председателят не успя да пристигне за церемонията в Националния исторически музей (НИМ), дарът беше приет от директора на НИМ Божидар Димитров, предаде БГНЕС.

На церемонията присъства министърът на културата Вежди Рашидов. Димитров се извини за отсъствието на премиера и вицепремиера, за когото също се говореше, че ще присъства, и каза, че те са закъснели и ще пристигнат по-късно.

Мощите, след като бяха приети, ще бъдат охранявани в една от централните зали на НИМ. Очаква се през лятото те да бъдат изложени за поклонение в Шумен.

Идеята е в двора на НИМ да бъде построен параклис, където да бъдат събрани мощи на всичките Свети Седмочисленици, които създадоха и работиха върху българската писменост.

Димитров припомни, че Светите Седмочисленици освен всичко друго са превеждали книги, за да може и богослужението да премине от гръцки на български език. Той подчерта, че така езикът е преминал и в администрацията.

„Българският народ е усетил, че това е един екип и затова е създал култа към Св. Седмочисленици, тоест, че работата, която е била свършена, не е свършена само от един човек, а от всички тези седем“, добави Димитров.

Мощите на свети Климент Охридски са дарени от величкия епископ. Параклисът ще започне да се строи веднага с дарения, тъй като според Димитров „държавни пари не е редно да се дават за параклис“.

#Св. Климент Охридски #мощи #Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #Вежди Рашидов #Рашидов #министър на културата #Националния исторически музей #НИМ #Божидар Димитров #директор на НИМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"