"Гардиън": Русия хвърли вината за провала на "Южен поток" върху ЕС

"Гардиън": Русия хвърли вината за провала на "Южен поток" върху ЕС
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

След сензационната новина от понеделник вечер, че руският президент Владимир Путин спира проекта "Южен поток" заради България, реакциите по света не закъсняха.

"Гардиън" подчертава, че изоставяйки плановете за тръбопровод, доставящ газ за Европа, Русия е хвърлила вината за изпадането на проекта в безизходица върху Европейския съюз (ЕС). Руската икономика, която силно зависи от износа на петрол и газ, през последните седмици се бори с падането на цените на петрола, комбинирано с ефекта от западните санкции, а курсът на рублата спрямо долар достигна нови исторически ниски нива. Руският и турският президент често са сравнявани помежду си по уклоните си към авторитаризъм, имат различни позиции по различни теми, като сирийската криза например. Русия остава най-близкият съюзник на сирийския лидер Башар Асад, докато Турция подкрепя умерената сирийска опозиция, пише медията.

Сърбия не е уведомена за спирането на "Южен поток", заяви сръбският министър на енергетиката Александър Антич.

Москва изостави стратегически важен проект, който имаше за цел да укрепи руското влияние в Югоизточна Европа, пише от своя страна "Файненшъл Таймс".

А в анализ за руската агенция ТАСС се посочва, че подобни проекти само са затормозявали развитието на руския енергиен износ.

#Владимир Путин #Южен поток #Русия #Ердоган #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници