Германия може да се разцепи, смята Горбачов

Германия може да се разцепи, смята Горбачов
Михаил Горбачов Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия може да се разцепи, светът дава признаци на нова Студена война, а около Русия постоянно се строят огради, заяви бившият съветски лидер Михаил Горбачов в интервю за ТАСС.

"Около нас се изграждат огради, които тласкат към антируски път. Дори Германия, която след обединението се представи много добре и призова за възстановяване, сега е на ръба на разцепването. И сега нищо не може да се случи без присъствието и натиска на САЩ", коментира Горбачов.

Според него, признаците на разделение са явни, но все още има време да бъдат поправени нешата.

„Целият този процес може и трябва да бъде спрян. Беше спрян през 80-те години на XX век. И ние избрахме да разсеем напрежението и обединение. Връщайки се към този период, беше по-тежко от сега. И днес ние можем същото да направим", заяви той.

През октомври Михаил Горбачов призова западните държавници и руския президент Владимир Путин да внимават да не въвлекат света в нова версия на Студената война.Коментарът бе направен по повод ситуацията с Украйна, заради която САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия, а тя отвърна с контрасанкции, като забрани голяма част от вноса на западни хранителни стоки.

83-годишният Горбачов посъветва като първа стъпка да бъде изоставена логиката на взаимните обвинения и санкции.

#Михаил Горбачов #Горбачов #Русия #Германия #САЩ #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »