Стопанската камара срещу скока на минималната заплата

Стопанската камара  срещу скока на минималната заплата
Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Българската стопанска камара се противопоставя на планираното увеличение на минималната работна заплата. Причината е, че според експертите от БСК, чрез увеличението на минималната заплата не доходите нарастват, а разходите.

Според експертите, изменението на МРЗ следва да става на основата на браншово и регионално договаряне след постигане на консенсус между социалните партньори. Това, което може да направи държавата, но не го прави, е да намали заетите в администрацията и, оттам - административните разходи. Оптимизирането на броя на заетите в администрацията следва да стане на основата на повсеместна електронизация – инструмент, който е в ръцете на държавата. Вместо това, държавата се опитва да се бюрократична намесва на пазара на труда – намеса, която е логична точно толкова, колкото би било административно да се увеличат, БВП, инвестициите или друг показател.

Според БСК има няколко фактора, които трябва да се имат предвид преди да се увеличи минималната работна заплата: минималната заплата не винаги води до увеличение на доходите, а напротив – най-често води до нарастване на разходите (и бюджетните, и на физическите лица); структурата на икономиката, производителността на труда, нивата на инфлация в страната в периода на икономическа криза не създават предпоставки за административно увеличение на МРЗ, като има предупреждения към страната ни от МВФ и ЕК, вкл. по отношение на практиката за определяне на МОД, новото предложение на финансовия министър за 460 лв. МРЗ през 2017 г. представлява ръст от 35% спрямо нейния сегашен размер. Същевременно, в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2015-2017 г. предвиденият общ ръст на МРЗ е 11.8% (до 380 лв. през 2017 г.). Средната работна заплата за същия период се предвижда да расте средногодишно с 3% (кумулативно за трите години – 9.3%). Възприемането на предложението за 460 лв. МРЗ през 2017 г. означава надхвърляне на съотношението „МРЗ : СрРЗ“ от над 50% и несъобразяване с очаквания ръст на производителността на труда.

#заплата #разходи #приходи #актуализация #бюджет #минималната работна заплата #МРЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »