ГЕРБ: Нямаме вина за Слави Бинев

ГЕРБ: Нямаме вина за Слави Бинев
A A+ A++ A

Патриотичният фронт са поискали председателски места в три комисии на Народното събрание, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят правителството. Това обясниха от централата на ГЕРБ по повод на общественото недоволство от избора на Слави Бинев начело на комисията по култура.

По-рано днес съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов посочи, че номинацията на Слави Бинев за шеф на тази комисия е била по идея на Цветан Цветанов Цветанов.

"В интерес на прозрачността, когато става дума за начина, по които бяха разпределени председателските места в парламентарните комисии, трябва да се знаят няколко неща. Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Персоналният състав за всяка една от отделните комисии обаче беше изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи", заявяват от ГЕРБ в декларация, изпратена до медиите.

За избора на Бинев е посочено: "От Патриотичния фронт заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството. Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която Атака отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите".

От ГЕРБ смятат, че са направили най-големите и тежки компромиси, като са отстъпили знакови комисии само и единствено, за да има политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо. "Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите са некоректни", заявяват от там.

#ГЕРБ #Слави Бинев #Патриотичния фронт #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"