Съкращават с 4000 военни армията

Съкращават с 4000 военни армията
A A+ A++ A

Числеността на армията ще падне под 20 хиляди души, след като Министерството на финансите реже с 67 млн. лева парите за заплати, съобщи бТВ.

Близо 4000 войници, сержанти и офицери ще бъдат уволнени, за да съвпаднат разходите за заплати с предвиденото за издръжка на войската в бюджета за 2015 година. Там са записани 954,589 млн. лева, а министърът поиска 1,3 млрд. лева.

Проектът е сред въпросите, които гледа днес правителството на извънредно заседание.

Само военновъздушните сили имат неразплатени около 40 млн. лева по различни договори. Старите задължения ще се прехвърлят за 2015 и почти лев няма да остане за модернизация на бойната техника и въоръжение, опасяват се от новия екип в министерството.

Пред журналисти в МС министърът на отбраната Николай Ненчев призна, че има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът за военното ведомство за 2015 г. остане непроменен.

"Предстоят ми разговори с всички парламентарни групи. Днес имам и среща с председателя на комисията по отбрана. Надявам се да получим подкрепа за малко по-висок бюджет", каза Ненчев и отбеляза, че на тази тема е "особено чувствителен".

Ненчев припомни, че в коалиционното споразумение е записано да не се намалява числеността на българската армия. "Правим всичко възможно да намерим приемлив за всички вариант", каза той.

Запитан как гледа премиерът на евентуално увеличение на бюджета за отбрана Ненчев отвърна, че Борисов е намекнал за компенсации под различна форма. "Трябва да направим всичко възможно да запазим числеността на армията", каза той.


#армия #бюджет #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »