Боян Радев горд с наградата на МОК

Боян Радев горд с наградата на МОК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Легендата в родния спорт Боян Радев получи трофея на Международния олимпийски комитет "Спорт и изкуство" заобиколен от приятели и дейци на олимпийското движение - Александър Томов, Йорданка Благоева, Евгения Раданова и други.  "Горд съм", каза той, приемайки отличието от председателя на БОК Стефка Костадинова.

Трофеят се присъжда на лица и организации със значителен принос към разпространяване на олимпийските идеи и опазване на културното наследство.

"Всички награди са трудни. И на тепиха е много трудно, и в изкуството е много трудно", сподели Боян Радев пред присъстващите. "В спорта цената на успеха е много труд. Трябва да търсиш голямото в спорта, да искаш да станеш олимпийски шампион и да живееш с мисълта да го постигнеш".

"Пожелавам на всички български спортисти, които искат да станат големи шампиони да търсят голямото в спорта, да са всеотдайни и да искат да станат големи. Само тогава можеш да станеш олимпийски шампион, когато живееш с мисълта, че искаш да си шампион и искаш да си направиш къща на Олимп", каза още Боян Радев.

Боян Радев е първият българин двукратен олимпийски шампион. Печели злато в класическата борба на Игрите в Токио 1964 и Мексико 1968. Основател и дарител на фондация "Български спорт", почетен член на Българския олимпийски комитет, колекционер на българско и световно изкуство, организатор на множество изложби на художествени произведения и ценни антични предмети. Дарител на над 20 български музея, сред които и Националния исторически, дарител и на Олимпийския музей в Лозана. През годините Боян Радев стана носител и на трофея на президента на МОК, както и на ордена "Пиер дьо Кубертен".

#Боян Радев #БОК #МОК #Стефка Костадинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »