Стратегията за реформи в съдебната система влиза в парламента до декември

Стратегията за реформи в съдебната система влиза в парламента до декември
Христо Иванов, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стратегията за реформи в съдебната система до декември трябва да бъде вкарана в парламента, за да може да бъде отчетена в мониторинговия доклад на Европейската комисия, каза в ефира на Нова ТВ министърът на правосъдието Христо Иванов.

"Но оттам нататък започва всичко, стратегията е само една заявка, добави той. Тогава започва много сериозна работа по Закона за съдебната власт, където конкретните промени трябва да се случат, по Наказателно-процесуалния кодекс, трябва да има и много добро разследване, много добра полицейска работа, изключително добра работа със СРС-та и т.н. Реформата в полицейските служби е ключова“.

Трябва сериозна вътрешна реорганизация на прокуратурата

добави още Иванов. "Самият факт, че ние можахме в първия месец на това правителство, за първи път това словосъчетание да бъде произнесено от главен прокурор, аз мисля, че е много важна стъпка, добави министърът. Тя не е последната стъпка. Тя е първа стъпка, но е важна първа стъпка".

„Очевидно, хората по най-високите етажи и на властта, и на съдебната система осъзнават, че по същия начин не може да се продължава. Господин Цацаров за първи път в демократичната ни история отвори дума за вътрешна реорганизация на прокуратурата. Ако искаме прокурорите да имат инициативата и реалната независимост да работят, ние трябва наистина да направим сериозна вътрешна реорганизация на прокуратурата“, обясни Иванов.

#Христо Иванов #съдебна система #стратегия #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »