Велизар Енчев напуска Патриотите

Велизар Енчев напуска Патриотите
Велизар Енчев, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Велизар Енчев си тръгва от парламентарна група на Патриотичния фронт (ПФ) поради тоталната подмяна и политическата измама, която се извършва от ръководството на коалицията. Той също така категорично се разграничава и от ксенофобските прояви.

"По време на предизборните кампании в последните 18 месеца представителите на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в нито един момент не заявиха на своите избиратели, че в Народното събрание (НС) ще се коалират с ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), чиито идеологически платформи нямат нищо общо с идеите и програмата на НФСБ", заявява Енчев. Според него по този начин

коалицията е излъгала 240 000 български граждани

които са повярвали, че нейните идеи нямат нищо общо с тези на олигархията. За него тези действия са равносилни на "политическа измама" от страна на ПФ.

Тревожно е фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ (част от коалицията ПФ), което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия, смята Велизар Енчев. Той беше единственият депутат от ПГ на ПФ, който гласува срещу избирането на Бойко Борисов за министър-председател и неговото правителство, както и срещу избирането на Цецка Цачева за председател на НС.

"В продължение на години НФСБ остро се противопоставяше на икономическата, финансовата, социалната, вътрешната и външната политика на тези две десни формации – ГЕРБ и РБ, носещи голяма отговорност като управляващи в предишни периоди за днешното тежко състояние на държавата", започва писмото си до председателя на НС, с което уведомява за напускането си.

"Парламентарната подкрепа на ПФ за кабинета на ГЕРБ и РБ е

недопустима подмяна на вота на нашите избиратели

Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов. Те гласуваха за партията на патриотизма и социалната справедливост, а не за партии, които проведоха грабителска приватизация и корупционно концесиониране, които унищожиха селското стопанство, здравеопазването и социалната система и докараха пенсионерите до просешка тояга", категоричен е Енчев.

Той припомня, че програмата и публичните послания на НФСБ определят тази формация като партия на бедните и изгубилите от четвъртвековния криминален преход, а не като коалиционна патерица на виновните за социално-икономическата катастрофа в най-бедната държава в Европейския съюз.

"До голяма степен

НФСБ бе създаден, за да се бори срещу порочното управление на първото правителство на Бойко Борисов

а в момента е партия, обслужваща ГЕРБ", пише Енчев.

Въпреки че водеща кауза на НФСБ е отстраняването на ДПС от властта, НФСБ прие сътрудничество с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, заявява той.

"В медийните си изяви преди изборите на 5 октомври т.г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов нееднократно посочваше, че е "без значение кой ще управлява, кой ще е министър-председател, как ще се казва министърът на икономиката, министърът на транспорта или който и да било друг, а е важно да има програма, около която да има обединение за спасението на България", припомня Велизар Енчев.

Той подчертава, че като приема парламентарното партньорство на РБ, Валери Симеонов приема и присъствието в него на Корман Исмаилов, Симеонов еднолично реши да оспори назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната. "След като твърдеше, че имената на министрите и заместниците му нямат никакво значение, сега той прави точно обратното, което свидетелства за липса на елементарна политическа последователност. Всъщност

казусът "Орхан Исмаилов" е не причина, а следствие от порочното обвързване на НФСБ с ГЕРБ и РБ

категоричен е Велизар Енчев.

"За съжаление, още с първите си действия в Народното събрание, парламентарна група на ПФ подкрепи дискриминационни и недемократични стъпки. При гласуването на Правилника за работата на парламента Валери Симеонов еднолично, без съгласието на депутатите от ПФ, наложи да се съкрати времето за изказване на парламентарните групи с 5 минути, включително и на нашата, без да се засяга времето на ГЕРБ. Това бе неморално гласуване, което руши устоите на парламентаризма и обслужва управляващите", заявява Велизар Енчев.

Загърбвайки общественото недоволство от отсъствието на депутати в пленарната зала по време на петъчния парламентарен контрол, съпредседателят на коалицията гласува и за премахване на кворума. Така се узакони едно беззаконие и от този момент премиерът и министрите ще се отчитат пред полупразна пленарна зала, добавя още той.

Велизар Енчев се обявява и срещу

опитите на Валери Симеонов да контролира и налага собствената си воля над депутатите

от ПФ. Заради амбициите си той е поискал от всеки депутат в групата да подпише молба до председателя на НС за напускане на парламента. Въпросната молба, в която не е посочена дата, може да бъде внесена от Симеонов в отдел "Деловодство" на НС, ако депутатът не му е лоялен.

"Веднага се противопоставих на това незаконно искане и призовах депутатите да не се поставят в зависимост от чужда воля. За съжаление, всички депутати, без мен, подписаха този документ, противоречащ на чл. 67 (2) от Конституцията, който повелява: "Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения", заявява Велизар Енчев.

"В разрез с демократичната практика, в парламентарната група не бе проведено обсъждане на предложенията ни за председатели в комисиите на Народното събрание. Също така повечето депутати в ПГ на ПФ научиха от медиите за изготвен от ръководството на групата списък с имена на наши кандидати за важни позиции в централната власт и областните администрации", добавя още Енчев.

Той обвинява председателя на НФСБ, че вече

открито лобира за разработване на находища на шистов газ на българска територия

с което изневерява на обещанията си към избирателите. Позицията на Валери Симеонов ще срещне решителния отпор не само на Добруджа, но и на цялата страна, още повече, че и в Европейския съюз надделяват противниците на опасната технология, подчертава Велизар Енчев.

Той отбелязва като морално падение без прецедент и изключително скандалното изказване на депутат от ПФ, който след изчезването на т.нар. тефтерче на Филип Златанов омаловажи аферата и дори се опита да защити отговорните за нея.

"Изнесеното дотук е само малка част от непочтените и безпринципни действия на ръководството на ПФ в Народното събрание. Оставайки верен на програмата и на нашите избиратели, аз не подкрепих кабинета на ГЕРБ. След като на 7 ноември т.г. гласувах против избора на Бойко Борисов за министър-председател, Симеонов и негови заместници в парламентарната група ме подложиха на унизителни нападки, забравяйки, че само преди месец споделяха моята позиция", заявява Велизар Енчев.

Той отбелязва, че в нарушение на Правилника за работата на групата, след 7 ноември ръководството системно го изолира от вземането на решения за дейността им в Народното събрание.

#напуска #Патриотите #Патриотичния фронт #Велизар Енчев #Реформаторсикя блок #РБ #Реформаторския блок #НФСБ #Бойко Борисов #Цецка Цачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай