Берлускони отхвърли еврото, иска собствена валута

Берлускони отхвърли еврото, иска собствена валута
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се обяви срещу еврото и поиска Италия да въведе собствена валута паралелно с единната европейска валута, която е платежно средство в 18 страни от Европейския съюз.

"Не можем да продължаваме по-нататък с това евро, трябва да усъвършенстваме европейската валутна политика и да постигнем равенство в обмена на еврото и долара", каза Берлускони. "Трябва да си върнем правото да печатаме пари и да създадем собствен пазар за валутна обмяна. Това е напълно възможно", добави бившият премиер, цитиран от БТА.

По инициатива на неговата партия "Напред, Италия" в събота в Рим и Милано се състояха протестни акции срещу политиката на лявоцентристкото правителство на Матео Ренци.

Берлускони разкритикува политиката на премиера Ренци, която според него води до влошаване на икономическото положение. Той обяви законопроекта за реформа на пазара на труда, който в момента е в процес на приемане от парламента, за "съвършено безполезен" и каза, че е против увеличаването на данъците.

Скандалният политик подчерта, че остава лидер на "Напред, Италия" и че партията му е готова пак да се бори за властта.

#Силвио Берлускони #Италия #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"