Сблъсъци в Кайро, поне двама са убити

Сблъсъци в Кайро, поне двама са убити
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Размириците в египетската столица Кайро доведоха до смъртта на поне двама души, а други 12 пострадаха, сочи "Ройтерс", като се позовава на говорителя на министерството на здравеопазването в Египет.

Към момента обаче няма подробности за обстоятелствата около смъртта на двамата протестиращи. Припомняме, че изминалата седмица на площад Тахрир тече протестна акция против оправдателната присъда на бившия президент Хосни Мубарак. Съдът в Кайро оправда Мубарак по делото за смъртта на 239 демонстранти през 2011 година. Бившият държавен глава беше обявен за невинен и по дела за износ на газ в Израел и за корупция.

Междувременно, ислямистите в Египет обявиха "петък на гнева", в знак на протест срещу репресиите срещу привържениците на сваления президент ислямист Мохамед Мурси. Мурси, който ръководеше Партията за свобода и справедливост, първата партия в Египет, която спечели почти половината от депутатските места след парламентарни избори през 2011 г., се опитваше да реализира „проект за възраждане“, основан на принципите на исляма. Той поиска по-балансирани отношения с Вашингтон и заплаши да преразгледа договора за мир с Израел, ако САЩ блокират помощта си за Египет. Най-много опоненти обаче намери заради намерението си да замени светския с религиозен модел.

Сега обществото в Египет е разделено – едната част подкрепя управляващите военни, а друга „Мюсюлмански братя“ и присъединилите се към тях салафити.

В началото на януари 11 души загинаха, а десетки бяха ранени, при демонстраци на радикалното движение "Мюсюлмански братя" в Кайро, Александрия, Файум, Исмалия и Гиза. Властите се опитват по всякакви начини да намалят влиянието на най-добре организираното движение в страната. Първата мярка бяха масови арести. Това принуди ислямистите да сменят тактиката си. Сега те разчитат предимно на млади хора, студенти и жени да организират демонстрациите.

#Кайро #Египет #Мохамед Мурси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници