Първанов търгува лидерството на БСП за поста на Станишев в ПЕС

Първанов търгува лидерството на БСП за поста на Станишев в ПЕС
Първанов (на снимката) предложил на Станишев да се оттегли от надпреварата за лидерския пост в партията срещу номинирането и категоричната подкрепа на БСП за кандидатурата му за водач на ПЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Георги Първанов ще внесе на конгреса на БСП през май резолюция, с която предлага Сергей Станишев за постоянен президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

За договорките за лидерството в партията разказал самият Първанов на среща с активисти и симпатизанти в Разград, съобщи БНТ.

Станишев пое временно ръководството на ПЕС до редовния конгрес на европейските социалисти през ноември 2012 г., след като бившият датски премиер Поул Нирюп Расмусен се отказа от поста в края на ноември миналата година.

Тогава мненията в лагера на социалистите бяха противоречиви - за едни Станишев затвърждава позициите си в БСП и ще продължи да я ръководи, за опонентите му и близки около Първанов международният партиен пост е елегантен начин Станишев да освободи председателското място в БСП.

На срещата между двамата през февруари Първанов предложил на Станишев да се оттегли от надпреварата за лидерския пост в партията срещу номинирането и категоричната подкрепа на БСП за кандидатурата му за водач на ПЕС, но двамата не постигнали разбирателство.

Предишният президент обявил и идеята си за вътрешнопартийни избори. Подобно е мнението и на общинския съветник от БСП в София и неуспял кандидат за кмет на столицата през 2009 г. и през 2011 г. Георги Кадиев.

„Няма живец, няма енергия в партийните организации. Да сме ви питали нещо сериозно и да сте ни отговорили, и вашата позиция да е задължителна за нас? Не. Обикновено идва организаторът или някой друг и свежда решенията, които сме взели. Това е обърната демокрация. Трябва да е обратното“, казал още Георги Първанов.

Соломоновско решение за борбата за лидерския пост в БСП предложи социалист от Разград по време на среща на местния партиен актив с Георги Първанов: Станишев да остане председател на партията, а Първанов да е премиер, предаде „Дарик“.

Първанов подминал предложението с репликата, че не иска да отправя лични критики и да персонифицира.

#Георги Първанов #Сергей Станишев #ПЕС #БСП #Георги Кадиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »