Турският посланик: Махнете ли новините на турски, ще се озовете в грешната страна на историята

Турският посланик: Махнете ли новините на турски, ще се озовете в грешната страна на историята
Сюлейман Гьокче
A A+ A++ A

Ако новините на турски бъдат премахнати от националния ефир, България ще се озове в грешната страна на историята, заяви пред "Дарик" турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

По думите му страната ни изпадне в ситуация, в която ще изпита затруднение да обясни това пред Евроатлантическите партньори, а Турция като съседна и приятелска страна на България не би желала това да се случва, защото е загрижена за едно подобно развитие на нещата.

Историята има една посока, в която се движи и с пълно право България има право да се гордее със своя етнически модел, смята Гьокче.

Решението на бежанския проблем в България не са огражденията по границата

с Турция. България и Турция тясно си сътрудничат и благодарение на това сътрудничество бежанците в България са около 10 000. Ако ги нямаше тези съвместни двустранни усилия, тогава щяхме да говорим за стотици хиляди бежанци, добави дипломатът.

От разговорите с предишното българско правителство останахме с впечатление, че оградата по българско-турската граница е по-скоро временно явление, което има за цел да послужи за разрешаването на големия поток от бежанци, сега обаче имам чувството, че огражденията се превръщат в официална политика, каза още Гьокче.

„Ние сме против това българско-турската граница да бъде затворена чрез заграждение, каза посланикът. Имаше договореност с предишния външен министър Кристиан Вигенин, той посети Турция, аз също участвах в този преговорен екип, тогава

постигнахме договореност за изграждане на временно заграждение, и то в планинските участъци

където осигуряването на охрана бе затруднено. Беше споделено мнението, че не е необходимо по другите участъци да бъде изградено такова заграждение. Сега виждаме една политическа позиция в това отношение".

Половината от бежанците, които пристигат на територията на България, не преминават само през турска територия, а включително и през другите съседни страни като Македония, Гърция, Румъния. Може би в този смисъл е интересен фактът да се попита дали България обмисля подобни заграждения и на тези граници", коментира Гьокче.

Запитан дали България

е заплашена от радикални ислямисти, привърженици на т. нар. "Ислямска държава", посланик Гьокче заяви: „Отговорът на този въпрос не мога да го дам аз.

Този въпрос трябва да се зададе към компетентните български власти

но мога да кажа следното. Погледнато от Турция, както в много други сфери ние имаме тясно сътрудничество с българските власти и в борбата срещу тероризма, и ние имаме общ интерес от това да се борим съвместно срещу ислямофобията и радикалното отношение срещу мюсюлманите и в Турция, и в България. Смятаме, че в името на борбата срещу "Ислямска държава" не би трябвало невинни мюсюлмани да бъдат потърпевши".

#Турция #България #Сюлейман Гьокче #посланик #дипломат #ислямска държава #граница #ограждения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"