Правителство, синдикати и работодатели се събраха извънредно заради пенсиите

Правителство, синдикати и работодатели се събраха извънредно заради пенсиите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Направихме първа експертна среща, на която да потърсим и обсъдим варианти на дългосрочни решения за пенсионната система. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин след извънредна среща в социалното министерство между представители на социалните партньори, на работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерството на труда и социалната политика.

Работна група ще предлага решения, които да са дългосрочни и ще доведат до две неща в пенсионната система, първото е адекватност, второто е стабилност, обяви Калфин.

Първият етап от мерките ще е в рамките на тази бюджетна процедура

"Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, което работим и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решенията, обясни Калфин. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие".

В експертната работа ще се опрем на документа, изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, който беше създаден от служебния кабинет. Христосков ми предаде един вариант, като основа на работата ни, допълнително и други материали ще са част от работата ни, уточни вицепремиерът.

Той заяви, че ще се спрат на

мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система

и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на системата. Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични, уточни той.

Надявам се в началото на другата година да приключим с отлагана тема от години - как да имаме по-добри и по-високи пенсии и как да бъде стабилна и предвидима тази система, заяви Ивайло Калфин. На срещата днес не са били обсъждани конкретните параметри на бюджета.

Целта на пенсионната реформа е

пенсията да бъде 80 на сто заместващ доход от заплатата

която си получавал, каза по-рано пред "Дарик" Калфин. По думите му пенсионният фонд трябва да стане по-самостоятелен, като се променят всички параметри: продължителност на трудовия стаж, възраст за пенсиониране, първа и втора категория.

Сега дори има примери за хора, които се пенсионират под 50 години, посочи Калфин. За някои категории работници няма въобще възраст за пенсиониране. Трябва да ни е ясно, че всичко това е на тежестта на данъкоплатците и на данъка. Какъв е смисълът ти да получаваш 200 лева пенсия, попита той

Пенсионна система не се прави от днес за утре

тя не се прави с 20 лева минимална работна заплата и с 2 месеца пенсионна възраст на година, каза след срещата вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него пенсионната реформа се прави в рамките на нещо, което отчита стотици фактори. В самото начало беше предопределена посоката, в която ще работи тази експертна група и тя си свърши работата в посоката, която ѝ беше зададена. Колко е била правилна тази посока е друг въпрос, констатира Манолов. Той коментира, че на срещата не е станало дума за минималната работна заплата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че всички са съгласни на подход – малкият пакет или първият етап преди края на годината да съдържа мерки както по приходната част на системата, така и по разходната ѝ част и условията ѝ за достъп. В дългосрочен план, за цялата архитектура на системата – първи, втори стълб, кой какво плаща, съотношенията на универсални фондове към солидарната система. Прекалено много въпроси стоят нерешени, но те не могат да бъдат решени за 20 дни, уточни той.

#пенсии #пенсионна система #Ивайло Калфин #вицепремиер #социални партньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"