„Лукойл“ диктува цените на горивата в България

„Лукойл“ диктува цените на горивата в България
„Лукойл“ е водещото дружество и ако има голяма разлика в посока нагоре, никой няма да може да продава, коментират от бранша.
A A+ A++ A

Търговците на горива в България признаха, че се съобразяват с цените на „Лукойл“, след като в петък следобед Комисията за защита на конкуренцията обяви без подробности и факти, че има картел при горивата.

Проверката на антимонополния орган обхваща дейността на „Лукойл България“, „Ромпетрол България“, „Нафтекс Петрол“ и „ОМV България“. Според констатацията тези компании са съгласували цените при търговията на едро с бензин и дизелово гориво.

„В никакъв случай не мога да се съглася, че това е картел, и то такъв, който завишава цената“, коментира управителят на „Нафтекс Петрол“ Йордан Георгиев, цитиран от „Капитал daily“.

По думите му компанията държи около 20% от търговията с горива на едро в България, които внася основно от средиземноморски рафинерии.

Той подчерта, че Комисията за защита на конкуренцията не работи с факти, а „само слуша кой какво им обяснява за цените на горивата“.

Още в петък от „Ромпетрол България“ коментираха в съобщение до медиите, че що се отнася до тях, „твърденията на комисията са напълно неоснователни“.

Търговският директор на дружеството Станимир Смилков коментира, че в компанията са силно изненадани от решението и че ще предоставят всички документи, които бъдат изискани оттам.

От „Лукойл България“ отказаха коментар, но в интервю пред bTV в неделя директорът на компанията Валентин Златев изрази увреност, че в крайна сметка Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе, че картел няма, както е станало при проверките й през 2009 г. и 2010 г.

Според анализа на антимонополната комисия компаниите следват стриктно цените на „Лукойл“ като се отклоняват от тях с 3-4 ст. средномесечно при отделните фирми. Това са изводи от изследване в периода 2009-2011 г. От документа става ясно, че половината от пазара на едро на горива държи „Лукойл България“.

„Да, компаниите се съобразяват с ценовата политика на „Лукойл“, защото е водещото дружество и ако има голяма разлика в посока нагоре, никой няма да може да продава“, казва управителят на „Нафтекс Петрол“ Йордан Георгиев.

„Лукойл“ и „Нафтекс Петрол“ по данни на КЗК държат две трети от капацитета на данъчните складове в страната. Към края на миналата година са били 27.

От началото на 2010 г. търговците на горива трябва да имат или да наемат данъчен склад, както и да представят банкова гаранция, за да поддържат изискваните по закон резерви от горива. Съсредоточаването на складове в малко на брой фирми на практика ограничава конкуренцията, се посочва в анализа.

От съобщението на Комисията в петък не става известно дали е проучено има ли злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл“.

Министърът на икономиката в оставка Трайчо Трайков е един от критиците на компанията. В интервюто си в неделя Валентин Златев посочи, че през последната година са били в добри взаимоотношения и даже Трайков бил единственият, който ги защитил при отнемането на лиценза.

Лицензът на рафинерията беше отнет през лятото на 2011 г. от агенция „Митници“, защото тя не беше монтирала в срок измервателни уреди, каквото беше изискването на законодателството.

През януари той беше върнат, като база „Росенец“ получи отсрочка от няколко месеца, защото не успя да се справи навреме.

#„Росенец“ #КЗК #Комисията за защита на конкуренцията #Йордан Георгиев #„Нафтекс Петрол“ #„Лукойл България“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »