Бивша областна управителка на съд за неизгодна сделка

Бивша областна управителка на съд за неизгодна сделка
На излизане от залата Мария Димова отказа всякакъв коментар. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившата областна управителка на Русе Мария Димова ще отговаря пред съда за престъпления по служба.

Русенският окръжен съд повдигна на Мария Димова обвинения за сключване на неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване, предаде БГНЕС.

Ексгубернаторката е обвиняема заради неизгодната заменка на бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарк „Липник“, която е заменена срещу пет апартамента в търговски център на градския площад, получени от покойния Михаил Михайлов-Мишо Бирата.

Първоначално е била направена фалшива оценка на имотите, но назначената от съда нова тройна експертиза оцени апартаментите за 778 000 лева, а резиденцията – за 1 235 000 лева.

Случаят влезе в съда, след като бившият областен управител и настоящ кмет на Русе Пламен Стоилов оспори сделката и Великотърновската апелативна прокуратура върна досъдебното производство за доразследване.

През декември миналата година делото беше възобновено, като на Димова беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 15 000 лв., която след обжалване беше намалена на 5000 лв.

Ако бъде призната за виновна, Мария Димова е заплашена от присъда между 3 и 10 години затвор.

Днешното съдебно заседание тръгна с гаф, тъй като се оказа, че Димова е получила обвинителен акт, който се разминава с оригиналния документ от прокуратурата.

Въпреки това съдът не уважи искането на адвокатите делото да се прекрати и да се върне обратно и насрочи следващото заседание за петък.

#Пламен Стоилов #Мишо Бирата #Михаил Михайлов #Тодор Живков #Русе #Мария Димова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"