Съдът отстрани съдия по делото САПАРД

Съдът отстрани съдия по делото САПАРД
Съдия Медарова е била председател на ЦИК по време на последните избори, което беше мотив да й бъде поискан отвод по делото САПАРД. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският апелативен съд прие отвод на съдия-докладчика по делото САПАРД Красимира Медарова.

Адвокатът на Валентин Ангелов, единия от подсъдимите, поиска отвода на съдебното заседание на 12 март заради съмнения, че съдия Медарова е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийския градски съд по процеса, предаде БГНЕС.

СГС осъди Марио Николов на 10 г. затвор и оправда Людмил Стойков. Двамата и още няколко души са подсъдими за пране на пари на над 12,8 млн. лв. от предприсъединителната САПАРД.

Съмненията се породили, когато адвокат Румен Еленски отказал да представлява Валентин Ангелов с мотива, че съпругът на съдия Красимира Медарова също му е клиент.

Съпругът разказал на Румен Еленски, че съдията е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийския градски съд.

За да се мотивира, защитата посочи още, че съдия Медарова е била председател на ЦИК по време на последните избори. За поста е била предложена от партия ГЕРБ.

Председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев обаче посочи днес, че искането се основава на неверни факти. Той посочи, че нито едно от твърденията не е подкрепено от доказателства.

Съдия Калпакчиев припомни решение на ВКС, според което членството в състава на ЦИК няма политически характер. Освен всичко друго там се подчертава, че ЦИК е независим и неутрален орган.

Като доказателство Калпакчиев посочи и днешното писмено заявление на адвокат Румен Еленски, че не се отказва от защита на подсъдимия.

Въпреки че съдът счете за неверни твърденията, изложени на предното заседание, той все пак прие отвода на съдия-докладчика по делото.

Един от мотивите за това е, че основната цел на съда е да бъде независим и безпристрастен, а отправените твърдения налагат представата, че този съдебен състав не е такъв.

„От значение е как изглежда съдът пред обществото. Заради външната убедителност на съда, един от членовете на съдебния състав бе отведен“, обясниха магистратите.

Друг мотив за отвода е и съмненията да не се превърнат в причина за атакуване на присъдата на състава пред по-горната инстанция.

Председателят му Калин Калпакчиев подчерта, че искането за отвод е почти от година, след като процесът стигна до втора инстанция. Той посочи, че е недопустимо с упражняване на правото на отвод един вид да се избира съставът, който ще гледа делото.

Сега заместник-председателят на САС трябва да избере нов съдия-докладчик по делото.

#САПАРД #Красимира Медарова #Румен Еленски #Марио Николов #Людмил Стойков #Валентин Ангелов #отвод #Калин Калпакчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници