„Росатом“ няма официален отказ от България за „Белене“

„Росатом“ няма официален отказ от България за „Белене“
„Росатом“ засега не слага кръст на проекта, заявява пред „Комерсант“ източник от руската корпорация.
A A+ A++ A

Руската компания „Росатом“ обяви, че не е получила официален отказ от АЕЦ „Белене“ от страна на българското правителство, а проект за монтаж на реактора от новата централа в АЕЦ „Козлодуй“ не съществува.

„От изявленията на Бойко Борисов следва, че българските власти не са готови за окончателен отказ от АЕЦ „Белене“, отбелязва в. „Комерсант“, цитиран от „Дневник“.

Премиерът на България заяви, че е дал нареждане за отказ от „Белене“, макар все още да няма официално заключение от финансовия консултант по проекта - британската HSBC, посочва още изданието.

Борисов обяви, че новата атомна централа няма да е българо-руски проект в събота, след като уволни икономическия министър Трайчо Трайков, който отговаряше за проекта, коментира още „Комерсант“.

Всекидневникът припомня „няколко противоречиви изявления“ на премиера Борисов за съдбата на проекта с обща стойност 6,3 млрд. евро, който руската корпорация „Росатом“ трябва да построи по договор с българската Национална електрическа компания.

Борисов заяви, че очаква от HSBC обосновка на проекта до края на март, посочва „Комерсант“.

Според негови източници, „запознати със ситуацията“, HSBC вече е подготвила и представила пред българските власти предварителен вариант, който предвижда за проекта срок на възвръщаемост 20 години.

Борисов съобщи, че преди месец Трайчо Трайков съвместно с финансовия министър Симеон Дянков е трябвало да предаде на Москва отказа на София от атомната централа. България е готова да плати сглобения вече първи реактор за „Белене“, за да го монтира в другата българска АЕЦ „Козлодуй“, построена още по съветски проект, пише „Комерсант“.

„Росатом“ засега не слага кръст на проекта, но вече не разчита в най-скоро време да бъде подписан поредният анекс към договора за изграждане на централата“, заявява пред вестника източник от руската корпорация.

Такива документи се подписват веднъж на няколко месеца, а действащият анекс изтича в края на март, уточнява изданието.

Според източници от руския ядрен отрасъл междувременно „Атомстройекспорт“ - дъщерната компания на „Росатом“, вече е започнала да изтегля своя персонал от строителната площадка в Белене, добавя „Комерсант“.

#реактор #„Атомстройекспорт“ #НЕК #HSBC #„Комерсант“ #Трайчо Трайков #Бойко Борисов #АЕЦ „Козлодуй“ #„Белене“ #АЕЦ „Белене“ #„Росатом“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"