Цената на петрола е на най-ниското си ниво от 4 години

Цената на петрола е на най-ниското си ниво от 4 години
Бразилска нефтодобивна платформа. Снимка: епа/бгнес
A A+ A++ A

Сривът на цената на петрола се ускорява. Цената на най-търгуваните сортове Brent и WTI е на нивата от преди години. Въпросът днес е, дали страните членки на ОПЕК ще вземат решение за намаляване на добиваните количества.

„Топката“ е в ръцете на ОПЕК – картела, който обединява страните производителки на петрол: днес те обсъждат на среща мерки за овладяване на цената на нефта – или ще решат да намалят добиваните количества, или ще оставят регулиращата сила на пазара да управлява ситуацията.

Според отлично запознати източници, на своята среща във Виена страните – членки на ОПЕК ще решат да се придържат към досегашните добивани количества от 30 милиона барела дневно. На срещата няма да се вземе решение за намаляване на добива, твърди делегат от района на Персийския залив.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али Ал-Наими вече коментира, че цената „по някое време ще се стабилзира от само себе си“, с което, според познавачи на бранша, е изключил възможността за съкращаве на добиваните количества.

От юни насам цените на петрола изгубиха около 30% от стойността си. Днес преди срещата на ОПЕК във Виена трендът отново е силно надолу като беше достигнато четиригодишно дъно. На азиатската търговия цените на брент – Северно море достигнаха до 76,28 долара за барел, т.е. почти долар надолу само за днес. Лекият американски WTI също спадна и то с повече от долар до 72,61 долара за барел.

Кратка историческа справка: през 2008 година цената на петрола за първи път надмина психологическата граница от 140 долара за барел, а много анализатори по същото време твърдяха, че суровината скоро може да поскъпне до 200 долара за барел.

От гледна точка на последните развития това изглежда доста невероятно, тъй като въпреки кризите и войните, цените вървят надолу. Въпреки конфликтите, предлагането е стабилно, а потреблението пада в световен мащаб, заради тежката конюнктура.

#петрол #нефт #барел #долара #ОПЕК #суровина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"