Европейците стават все по-болни

Европейците стават все по-болни
A A+ A++ A
Основна заплаха за общественото здраве в Европа е повишаващата се резистентност към антибиотици.

Здравословното състояние на Европа е застрашено от 80 000 случая на туберкулоза годишно и сериозни проблеми с дребна шарка, ХИВ и инфекции с устойчиви на антибиотици "супербактерии", предаде Ройтерс, позовавайки се на данните от годишен регионален доклад.

Европейският Център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания, който следи здравословното състояние в Европейския съюз, посочва, че докладът за 2011 г. изпраща "тревожни сигнали" за епидемия от дребна шарка и показва, че причинителят на СПИН - вирусът ХИВ, продължава да се разпространява във всички страни.

Основните заплахи за общественото здраве в Европа обаче са повишаващата се резистентност към антибиотици и "възходът" на устойчивите към различни лекарства "супербактерии". Годишният доклад на европейския Център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания се изготвя с цел да разкрие положението със заразните болести в Европа, така че лицата, определящи здравната политика, да решат кои са приоритетите и мерките за подобряване на общественото здраве.

Докладът за 2011 г. се основава върху данни за 2009-2010 г., тъй като събирането и анализирането на данни изисква време. Авторите му обаче отбелязват, че картината, обрисувана в него, почти не се е променила, и ако има нещо различно, то е, че положението се влошава. "Тревожните сигнали" за случаи на дребна шарка през 2009 г. сега вече се изразяват в епидемия от заболяването в много европейски страни. През тази година в Европа са регистрирани над 30 000 случая на заболяването.

През септември Световната здравна организация /СЗО/ оповести, че през 2011 г. в Европа с "алармираща скорост" се разпространяват щамове на мултирезистентни причинители на туберкулозата, които могат да отнемат хиляди човешки животи, ако не се вземат спешни мерки. Отчасти причината за туберкулозната епидемия е повишената резистентност към антибиотици - фактор, който според авторите на доклада е жизненоважно да бъде контролиран./БТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"