Първо у нас да се развее черното знаме на Ислямска държава искал Муса

Първо у нас да се развее черното знаме на Ислямска държава искал Муса
A A+ A++ A

Имамът Ахмед Муса от Пазарджик, главно действащо лице в антитерористичната акция на ДАНС вчера, мечтаел България да е първата европейска държава, където да се развее черното знаме на Ислямска държава. Това са проповядвали и задържаните в другите градове, посетени от спецчастите.

В момента в България няма клетки на радикалната организация, но съвсем скоро е можело да има такива, каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев днес.

Седем души са задържани и обвинени за проповядване на идеите на ИД, както и в престъпления против човечеството.

Обвинените са Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. Те са извършили престъпление против републиката по глава първа от НК чрез проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение на идеите на „Ислямска държава“, действаща на територията на Сирия и Ирак – престъпление по чл. 109, ал. 1 от НК (за Ахмед Муса) и чл. 109, ал. 2 – за членовете на групата, посочиха от прокуратурата.

Акцията е извършена няколко седмици по-рано от предвиденото заради грешка в Окръжния съд в Пазарджик - секретарка публикувала неволно разрешението на съда за обиски в домовете на Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му.

Затова се наложило агентите да щурмуват разследваните за разпространение на радикални идеи.



Според обвинението Ахмед Муса е лидер на група, проповядвала идеите на Ислямска държава, а освен това е призовавал мюсюлманите да се включват във военните действия.

От прокуратурата показаха клипове, в които се вижда знаме с надпис „Мохамед е нашият пророк”. "Имаме свидетели, имаме и призиви за война”, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

В проповедите си Ахмед Муса говорел за бойците на Ислямска държава, за налагане на халифат и как всеки мюсюлманин трябва да участва дори във войната, за да се случи това.

Директна връзка с Ислямска държава родните мюсюлмани все още не били осъществили, но търсели, според разследващите.

Шефът на ДАНС каза, че не е засечено финансиране от ИДИЛ. Според разследващите родните последователи на идеите на Ислямска държава се финансирали сами, а мотивацията им била изцяло на верска основа.

Ахмед Муса и сподвижниците му всъщност се опитвали да се покажат пред членовете на Ислямска държава.

„Ахмед Муса е проповядвал на всички възможни езици, на които могат да го разберат”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Седемте задържани, начело с Ахмед Муса, остават в ареста за 72 часа.

От прокуратурата показаха материали със символи на Ислямска държава, публикувани във Фейсбук от сподвижници на Муса.

На една от тях се вижда дори как имамът проповядва с флага на Ислямска държава.

От държавното обвинение показаха и пропагандни материали, призоваващи към „Джихад срещу Асад”, с лика на Осама бин Ладен и бойци на Ислямска държава, както и карти на Световния халифат според Ислямска държава.

#ислямска държава #Пазарджик #Ахмед Муса #Сотир Цацаров #Владимир Писанчев #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"