Великденският козунак: 5,30–5,50 лв. за 800 г

Великденският козунак: 5,30–5,50 лв. за 800 г
Заради спекулативното поскъпване на яйцата сладкарите прогнозират и по-високи цени на козунаците за Великден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради спекулативното поскъпване на яйцата козунакът за Великден ще струва 5,30–5,50 лева за разфасовка от 800 грама, прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.

„Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет – от 13–15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки, – очевидно говорим за спекула“, коментира Бонев пред БНР.

По думите му сладкарският бранш реагира бързо на скока в цените и цените на изделията на пазара вече са с около 10% по-високи.

„Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който, разбира се, е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен“, смята Иво Бонев.

По думите му, ако производителят на козунаци използва яйца, е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година.

„Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6% заради поскъпването на зърното и брашното“, каза Иво Бонев.

Сред причините за задържането на цените на първо място той посочи изключително острата конкуренция между производителите. Той отбеляза още огромния натиск от страна на търговските вериги и неплатежоспособното търсене.

„Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена, и това е огромният сив сектор в нашия бранш. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно“, коментира още Иво Бонев.

#козунак #Великден #яйца #цени #спекула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »