Металурзи: Докато спорите за бонуси, ние умираме от глад

Металурзи: Докато спорите за бонуси, ние умираме от глад
Въпреки че протестират от 1 март, металурзите все още нито са получили заплатите си, нито отговор докога да ги чакат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Металурзите от Кърджали, които протестират от 1 март, обвиниха политиците, че докато си „подхвърлят реплики коя партия е раздала повече бонуси под или над масата“, хора посягат на живота си от безпаричие.

В отворено писмо до институциите протестиращите металурзи призоваха управляващите да обърнат внимание на проблема с концесиите на „Интертръст холдинг“ в Кърджали и Мадан.

„Молим ви да обърнете поглед и към нашия град при тази невероятна безработица и липса на работни места. Стотици семейства са обречени на глад и мизерия от един самозабравил се олигарх. Не ви ли е неудобно, че докато вие си подхвърляте реплики за това коя партия е раздала повече бонуси под или над масата, има хора, които посягат на живота си, притиснати от безпаричието и безизходицата, с изключен ток и описано от съдия изпълнители имущество заради неплатени сметки и кредити“, се казва в отвореното писмо.

Протестиращите настояха премиерът Бойко Борисов лично да се намеси, за да реши кризата в Оловно-цинковия комбинат.

Заводските синдикални лидери настояха за намесата на министър-председателя, след като на среща с областния управител Иванка Таушанова, директора на Инспекцията по труда Костадин Стратиев и ръководителката на НОИ Свилена Янчина стана ясно, че „Интертръст холдинг“ не бележи напредък в решаването на нито един от проблемите, съобщи БГНЕС.

Компанията няма успех в преговорите с банките за отпускане на спешен кредит, с който собственикът да покрие задълженията си към работниците и доставчиците.

Инспекцията по труда е направила поредната си проверка в завода заради изтичащия срок на стачното споразумение от 7 март т.г., съставен е и поредният акт, придружен с наказателно постановление за глоба в максималния размер 10 000 лева заради грубото погазване на клаузите от споразумението.

„Около 100 акта е отнесло металургичното предприятие през последните 2 години, наложените глоби са в общ размер на 102 000 лева, от които наказаният завод е изплатил 70 000 лева“, посочи Костадин Стратиев.

Той препоръча на ощетените металурзи да търсят правата си по съдебен път.

„Държавата е дотук, нямаме по-големи правомощия от тези“, поясни Стратиев.

Превантивно на стачниците бяха раздадени брошури с указания от НОИ как да търсят правата си, в случай че заводът обяви несъстоятелност.

Синдикалистите се срещнаха и с кмета Хасан Азис. Там те се консултираха за възможностите да организират гражданско неподчинение с блокада на пътни артерии и кръстовища.

В крайна сметка се стигна до идеята всички да изчакат понеделник, когато след 15:00 ч. можело да се получат очакваните финансови средства по сметките. В това изпълнителният директор на холдинга Роберто Младенов уверил кмета в телефонен разговор.

„Още в началото на новата седмица премиерът Бойко Борисов и социалният министър Тотю Младенов ще разговарят с президента на холдинга Валентин Захариев“, посочи областният управител.

#безработица #заплати #Бойко Борисов #протест #металурзи #Роберто Младенов #Валентин Захариев #„Интертръст холдинг“ #Мадан #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"