ИД наема специалисти срещу високо заплащане

ИД наема специалисти срещу високо заплащане
A A+ A++ A

„Последните успехи на международната коалиция срещу ИД в Ирак и Сирия е накарала ръководството на терористичната организация да потърси материални стимули за противодействие срещу своите неуспехи. Според експерти по ислямистки движения, цитирани от вестник „Шарк ал аусат”, ИД се стреми да създаде собствена информаторска мрежа. За целта тя е пуснала обява, „подпечатана” от „валията на ИД” в Халеб и пусната в социалните мрежи на този, втори по големина град в Сирия. В нея се казва, че „дава награда от 5 000 долара за този, който хване шпионин или даде информация за такъв”. Това пише в профила си в социална мрежа проф. Владимир Чуков, експерт по исляма.

По думите на арабиста, „специалисти твърдят, че ИД вече има създаден голям и добре обучен екип за електронно рекрутиране. Той е разпределен равномерно в социалните мрежи „фейсбук”, „туитер” и „ютюб”. Всеки един от екипа си има собствен акаунт и получава заплата за електронното рекрутиране. Водещи в екипа са три саудитки, които били много добре подготвени за подобен тип дейност“.

Става ясно, че сред интересните „обяви” на ИД са и тези за привличане на специалисти в нефтодобива. Очевидно терористите имат намерение дълго да упражняват контрол върху нефтените кладенци, които откраднаха от правителствата на Ирак и Сирия. Така например от началото на месец ноември ИД е пуснала „обява”, че „търси инженер, който има квалификацията да управлява нефтодобивно съоръжение”. Предлаганата годишна заплата е 225 000 долара, което прави по 19 000 долара месечно. Експерти отбелязват, че подобна оферта е много конкурентна, тъй като дори големите световни нефтени компании не предлагат подобно заплащане.

#ИД #Владимир Чуков #Ирак #Сирия #Халеб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"