Добрев не държи особено да е министър

Добрев не държи особено да е министър
Номинираният за министър на икономиката Делян Добрев приема работата си по-скоро като отговорност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Номинираният за министър на икономиката Делян Добрев не държи особено на работата като министър, а я приема по-скоро като отговорност.

Той беше избран да замени на поста бившия министър Трайчо Трайков, който обяви, че е бил помолен да подаде оставка след кацането на самолета на българската делегация на връщане от Катар в петък.

„Да ви кажа честно, това не ме притеснява особено. Не държа особено на тази работа, поемам я по-скоро като отговорност. Смятам да правя това, което смятам за най-добро“, заяви Делян Добрев по bTV.

Добрев обясни, че планира да обърне много по-голямо внимание на икономиката, защото икономическият растеж е по-важен от енергийните проекти, „за които говорим от три години“.

Добрев сподели още, че поема тази работа с огромно притеснение и с огромно напрежение, защото тя никак не е лека. Той оцени като най-тежък ресора енергетика, за който отговаряше като зам.-министър, и призна, че се е притеснявал да поеме дори и този пост.

От обясненията на Добрев стана ясно, че не премиерът Бойко Борисов му е съобщил политическото решение той да бъде следващият министър на икономиката, след като Трайков подаде оставка.

Досегашният заместник-министър заяви, че това му е било съобщено в няколко последователни разговора с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков, не не може да си спомни кой от двамата вицепремиери му се е обадил пръв.

Добрев разказа още, че вечерта, когато ръководството на ГЕРБ по спешност прие оставките на Трайков и здравния министър Стефан Константинов, се е чул с министъра си по телефона. Добрев искал да му разкаже всички подробности около проблема с „ГОРУБСО–Мадан“, но Трайков звучал „незаинтересован“.

„Реших, че е изморен от пътуването и ще е по-добре да се чуем отново на сутринта“, разказва Делян Добрев. След това обаче звъннал другият му телефон и една журналистка го попитала дали е вярно, че Трайков е подал оставка. Така той разбрал за случилото се с министъра.

„Аз бях изключително потресен, много колеги народни представители също ми се обадиха да ме питат какво се случва“, сподели Добрев.

Той беше категоричен, че е станал министър, за да прави това, което смята за добро, а не за да оцелява.

Добрев заяви, че веднага след като назначението му бъде гласувано от депутатите, ще се заеме със съдбата на „ГОРУБСО–Мадан“ а също и с преговорите за постигане на отстъпка от 10-15% от цената на руския природен газ по стария търговски договор.

„До другата седмица резултатите от тях трябва да са ясни и ако такава отстъпка бъде договорена, тя трябва да е факт от 1 април“, обясни Добрев.

Затова според него, ако от началото на следващия месец има увеличение на цената на топлоенергията, то трябва да е по-малко от предварително обявеното.

Добрев отказа да коментира темата за картел на пазара на горива в страната с аргумента, че не обича да твърди нищо, преди да се е запознал с фактите. Според него, ако фирмите не успеят да докажат, че не са определяли цените по непазарен начин, трябва да им се наложат много големи санкции.

По повод на факта, че премиерът Борисов играе карти с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев, Добрев обясни, че няма известни приятели и не познава никого от сферата на енергетиката. През десетте месеца, в които бил зам.-министър, умишлено не се срещал с представители на този бизнес и не смятал тепърва да навлиза в такива връзки.

Добрев повтори, че според него депутатът от ГЕРБ Валентин Николов е много подходяща кандидатура за зам.-министър в министерството на икономиката.

Промени в политическия кабинет на министерството също щяло да има, но това ще се изясни едва след официалното му встъпване в длъжност и след като всички кадрови промени бъдат одобрени от премиера Борисов.

Бъдещият министър на икономиката обяви като абсолютно постижимо до края на годината в малкия и средния бизнес по програма „Конкурентоспособност“ да влязат между 850 млн. лв. и 1 млрд. лв.

„Аз мисля да гоня тази цел, защото сега трябва целенасочено да се хвърлят усилия в подкрепа на малкия и средния бизнес, което ще се отрази и на икономическия растеж“, обясни Добрев.

Добрев припомни, че преди да се кандидатира на изборите като представител на ГЕРБ, е имал консултантски бизнес, свързан с осъществяването на европроекти.

„Чувствам се доста уверен, че ще се справя с тази задача, защото, преди да започна да се занимавам с политика, се занимавах точно с това. Отвреме навреме се замислям, че ако можех да върна времето с 4-5 години, едва ли щях да се захвана с политика“, сподели Добрев.

#Делян Добрев #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »